10 Dhjetor 1916, shpallet krahina autonome e Korçës, nën mbrojtjen e autoriteteve franceze

0
421

Republika autonome e Korçës

Në kulmin e Luftës së I Botërore, kur gjithë vendet ishin shkelur nga ushtritë e huaja ndërluftuese, në Korçë, u ngrit flamuri kombëtar dhe u shpall “Krahina Autonome e Korçës”. Nën presionin e lëvizjes patriotike dhe të çetave të armatosura të qarkut, komandanti i forcave të armatosura franceze, kolonel Dekoen, më 10 Dhjetor 1916, u detyrua të largojë nga Korça administratën greke dhe nënshkroi me përfaqësuesit e Korçës, protokollin, sipas të cilit qyteti me rrethet Bilisht, Kolonjë, Gorë dhe Opar formonin krahinën autonome, që do të administrohej nga shqiptarët nën mbrojtjen e autoriteteve ushtarake franceze. Për këtë qëllim u ngrit Këshilli Administrativ, xhandarmëria dhe repartet e armatosura vullnetarësh, për ruajtjen e pavarësisë së krahinës.

Referencat:

Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare

SHPËRNDAJE
Arikulli pasues10 Dhjetor 1922, u ngrit Biblioteka Kombëtare
Arikulli vijues10 Dhjetor 1912, mblidhet Konferenca e Ambasadorëve në Londër
Qendra Mbarëkombëtare e Koleksionistëve Shqiptarë (QMKSH) është një organizatë jo-fitimprurëse e hapur në 2007 me qëllim promovimin e materialeve origjinale të koleksionistëve shqiptarë dhe të huaj mbi data apo figura historike të kombit me fokusim parësor zhvillimin e ndërgjegjes historike të kombit. Qëllimi është anëtarësimi i një rrjeti elitar koleksionistësh shqiptarë brenda e jashtë vendit, për të bërë të mundur nxitjen dhe mbledhjen e tyre për të organizuar ekspozita e aktivitete.

PËRGJIGJU

4 + 3 =