13 Janar 1913, lindi patrioti arbëresh Domenik Mauri

0
485

Në Shën Mitër të Kalabrisë, më 13 Janar 1913, u lind patrioti dhe luftëtari për liri e demokraci, arbëresh  i quajtur Domenik Mauri. Ai  ishte njëri prej udhëheqësve më të shquar të revolucionit të vitit 1848, në Kalabri dhe pas një periudhe migrimi në  ishujt e Jonit dhe në Romë, u bë një prej njëmijë “këmishëkuqëve” të Xhuzepe Garibaldit, duke  i vajtur pas deri në Marsejë. Domenik Mauri njihet dhe si poet  i shquar, që ka shkruar vargje vetëm në gjuhën  italiane.

Referencat:

Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare

SHPËRNDAJE
Arikulli pasues13 Janar 1871, lindi Mihal Grameno
Arikulli vijuesShqiptarët e Novi Pazarit 1904. (Video) Filmi i parë me shqiptarë
Qendra Mbarëkombëtare e Koleksionistëve Shqiptarë (QMKSH) është një organizatë jo-fitimprurëse e hapur në 2007 me qëllim promovimin e materialeve origjinale të koleksionistëve shqiptarë dhe të huaj mbi data apo figura historike të kombit me fokusim parësor zhvillimin e ndërgjegjes historike të kombit. Qëllimi është anëtarësimi i një rrjeti elitar koleksionistësh shqiptarë brenda e jashtë vendit, për të bërë të mundur nxitjen dhe mbledhjen e tyre për të organizuar ekspozita e aktivitete.