14 Shkurt 1880, i pari Muze në Shqipëri u themelua nga etërit jezuitë në Shkodër

0
704

Në Shkurt të vitit 1880, etërit jezuitë ngritën në Shkodër muzeun e parë në vendin tonë. Materialet kryesore ishin objekte arkeologjike, koleksione monedhash dhe armësh të vjetra, veshjet kombëtare si dhe material nga kultura botërore. Ndihmesë të madhe në ngritjen e muzeut, dha At Shtjefën Gjeçovi, i cili pat krijuar një koleksion prej 500 objektesh arkeologjike. Një pjesë e këtyre objekteve sot ndodhen në muzeume të mëdha të Europës, si në Londër, Berlin, Romë, etj.

Referencat:

Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare

SHPËRNDAJE
Arikulli pasues14 Shkurt 1905, lindi juristi Rasim Kolonja
Arikulli vijues15 Shkurt 1970, u themelua Universiteti i Prishtinës
Qendra Mbarëkombëtare e Koleksionistëve Shqiptarë (QMKSH) është një organizatë jo-fitimprurëse e hapur në 2007 me qëllim promovimin e materialeve origjinale të koleksionistëve shqiptarë dhe të huaj mbi data apo figura historike të kombit me fokusim parësor zhvillimin e ndërgjegjes historike të kombit. Qëllimi është anëtarësimi i një rrjeti elitar koleksionistësh shqiptarë brenda e jashtë vendit, për të bërë të mundur nxitjen dhe mbledhjen e tyre për të organizuar ekspozita e aktivitete.