15 Korrik 1835, Naum Katro dhe nipi i tij Gjergji, kanë pikturuar ikonën e madhe në ikonostasin e kishës së Shën e Djelës, në Nartë të Vlorës

0
369

Naum Katro dhe nipi i tij Gjergji, më 15 Korrik 1835, kanë pikturuar ikonën e madhe në ikonostasin e kishës së Shën e Djelës, në Nartë të Vlorës, një thesar i vërtetë shpirtëror dhe kulturor, që lidhet drejtpërsëdrejti, me identitetin e kombit tonë. Naumi dhe Gjergji janë pinjollë të familjes së dëgjuar të piktorëve mesjetarë, Katro ose Çetiri, që kanë punuar kryesisht për zbukurimin e faltoreve të Myzeqesë dhe të Shqipërisë së Mesme. lkonografi i parë që përmendet nga kjo dinasti, është Gjergj Prend Katrua.

Referencat:

Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare

SHPËRNDAJE
Arikulli pasues15 Korrik 1907, në Manastir, lindi Maliq Dibra
Arikulli vijuesHistoriani zviceran: Shqiptarët kanë drejtuar botën që nga Mesjeta, Evropa i la qëllimisht mënjanë
Qendra Mbarëkombëtare e Koleksionistëve Shqiptarë (QMKSH) është një organizatë jo-fitimprurëse e hapur në 2007 me qëllim promovimin e materialeve origjinale të koleksionistëve shqiptarë dhe të huaj mbi data apo figura historike të kombit me fokusim parësor zhvillimin e ndërgjegjes historike të kombit. Qëllimi është anëtarësimi i një rrjeti elitar koleksionistësh shqiptarë brenda e jashtë vendit, për të bërë të mundur nxitjen dhe mbledhjen e tyre për të organizuar ekspozita e aktivitete.

PËRGJIGJU

4 + 1 =