16 Korrik 1932, lindi Profesor Pandeli Cina

0
605

Profesor Pandeli Cina, u lind më 16 Korrik 1932. Arsimin e lartë, e kreu në Akademinë Mjekësore të Varshavës. Pas kthimit në Atdhe, drejtoi spitalin e Çorovodës dhe gjatë viteve 1961-1967, ishte shef i repartit të sëmundjeve të brëndëshme dhe i kabinetit të kardiologjisë në spitalin e Beratit. Tetë vjet ka qënë pedagog dhe drejtues i arsimit Pasuniversitar në Fakultetin e Mjekësisë, në Tiranë. Përsëri transferohet në Berat dhe përsëri, kthehet në Tiranë. Profesor Çina, është autor i disa teksteve dhe studimeve mjekësore. Universiteti i Teksasit në SHBA, i dha diplomën me motivacionin, “Në njohje të arritjeve të shquara akademike në kardiologji”. Në vitin 1995, u pranua anëtar i Akademisë së Shkencave të Nju Jorkut. Në Shqipëri, është Kryetar i Forumit të Intelektualëve Shqiptarë dhe zevendës president, i Urdhërit të Mjekëve”. Nga pena e kardiologut të shquar, kanë dalë dy vëllime poetike, disa shqipërime të autorëve të huaj si dhe shkrime publicistike mbi demokracinë dhe karakterin kombëtar.

Referencat:

Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare

PËRGJIGJU

8 + 9 =