Arkiva Mujore shkurt 2017

28 Shkurt 272, lindi në Nish të Kosovës Kostandini i Madh,...

Në Naissus, sot Nish i Kosovës, në fund të muajit Shkurt 272, u lind Kostandini i Madh, i cili sundoi Perandorinë Romake për më...

28 Shkurt 1208, Papa Inocenti i III i shkruan princit Dhimitër...

Që në shekullin XII, në trojet e sotme të Shqipërisë së Mesme u krijua principata e Arbërisë. Sundimtari i parë i saj ishte Progoni,...

28 Shkurt 1907, lindi ushtaraku Irfan Peshtani

Kolonel Irfan Peshtani, u lind në Berat, më 28 Shkurt 1907. Pas shkollës së mesme ndoqi Fakultetin e Mjekësisë në Universitetin e Vjenës. Në...

28 Shkurt 1917, lindi Dr. Medar Shtylla

Doktor Medar Shtylla, luftëtar antizogist dhe antifashist, u lind më 28 Shkurt 1917. Pas diplomimit për veterinari dha një ndihmesë të vyer për organizimin...

28 Shkurt 1925, kur linjat e fluturimit lidhnin Shkodrën, Korçën dhe...

Më 28 Shkurt 1925, Kuvendi Kushtetues miratoi ligjin mbi koncensionin e dhënë firmës Adria Aero Loid, që kryente lidhjen ajrore midis qyteteve kryesore shqiptare....

28 Shkurt 1989, sot është dita e minatorëve të Kosovës

Më 28 Shkurt 1989, minatorët kosovarë të minierës së Trepçës filluan grevën e tyre që i dha impulse të reja luftës për liri dhe...

28 Shkurt 1997, u mbajt në ambasadën Çeke ekspozitë ndërkombëtare për...

Më 28 Shkurt 1997, në Ambasadën Çeke në Tiranë u organizua ceremonia për dorëzimin e çmimeve të Ekspozitës së 24 Ndërkombëtare të Lidicit, pranë...

27 Shkurt 1807, lindi poeti amerikan Longfellou

Poeti i madh amerikan Henri Uadsford Longfelou, i cili ka lindur, më 27 Shkurt 1807, ka hyrë në bibliotekat dhe shtëpitë shqiptare, që më...

27 Shkurt 1878, andartët grekë dështuan të nxisin trazira në Sarandë

Më 27 Shkurt 1878, banda andartësh grekë të ardhur nga Korfuzi zbarkuan në Lëkurës, në afërsi të Sarandës dhe u përpoqën të nxisnin trazira...

27 Shkurt 1918, lindi Pjetër Dungu, muzikant

Në Shkodër, më 27 Shkurt 1918, u lind Pjetër Dungu, instrumentist, kompozitor dhe veprimtar i shquar i artit tonë muzikor. Ishte një ndër punonjësit...

27 Shkurt 1963, premierë e Molierit në Tiranë, “Borgjezi fisnik”

Shikuesit kryeqytetas, më 27 Shkurt 1963, ndoqën premierën e komedisë së dramaturgut francez Zhan Baptis Molier “Borgjezi fisnik”. Pjesa u vu në skenë nga...

27 Shkurt 1974, letërsia shqiptare prezantohet në vendet nordike

Në Shkurt të vitit 1974, në Oslo të Norvegjisë, u botua vëllimi “Tregime me vepra të shkrimtarëve shqiptarë”, një ndër librat e parë prezantues...

27 Shkurt 1979, Sekretari i Përgjithshwm i OKB-së Peres de Kuelar...

Diplomati peruan Havier Peres de Kuelar, i zgjedhur më 27 Shkurt 1979, zëvëndës Sekretar i Përgjithshëm i Organizatës së Kombeve të Bashkuara dhe tre...

27 Shkurt 1992, u ratifikua konventa për mbrojtjen e fëmijëve

Kuvendi i Republikës së Shqipërisë, i mbledhur në seancën e 27 Shkurtit 1992, ratifikoi “Konventën mbi të drejtat e fëmijës”.Referencat: Thimi Çollaku / Kalendari i...

26 Shkurt 1802, lindi klasiku francez Viktor Hygo

Në auditorin shqiptar krijimtaria e Viktor Hygoit, i cili u lind më 26 Shkurt 1802, për herë të parë është prezantuar në 1931, nga...

26 Shkurt 1823, u nda nga jeta Vinçens Dorsa, studiues arbëresh

Më 26 Shkurt 1823, në Franishte të Kozencës u lind arbëreshi Vinçens Dorsa. Ishte studiues i thellë i shqipes dhe njohës i shkëlqyer i...

26 Shkurt 1917, u stampua pulla e parë postare shqiptare

Shkurti i vitit 1917, shënon stampimin e pullës së parë shqiptare në një tipografi të vendit tonë. Disa emisione pullash u përgatitën në shtypshkronjën...

26 Shkurt 1918, protestë e Shqipërisë së mesme për Austro-Hungarinë

Përfaqësuesit e Durrësit, Tiranës, Elbasanit, Kavajës, Peqinit dhe të Gramshit, më 26 Shkurt 1918, i drejtuan një protest qeverisë Austro-Hungareze, kundër çdo mendimi e...

26 Shkurt 1919, mbërriti në Shqipëri ndihma e parë e Kryqit...

Nisur nga informacionet e mbledhura nga Çarl Telford Erikson mbi gjendjen e vështirë në Shqipëri, në Shkurt të vitit 1919, u formua në Itali...

26 Shkurt 1972, përkujtohet sot Zekeria Rexha, shkrimtar

Sot përkujtohet Zekerie Rexha, biri i Gjakovës që vdiq në Tiranë, më 26 Shkurt 1972. Kreu Liceun Kombëtar të Korçës. Studimet e larta për...