Arkiva Mujore mars 2017

31 Mars 1435, shënohet fillimi i rrugës krijuese të mjeshtrit durrsak...

Një kontratë e lashtë, që mban datën 31 Mars 1435, shënon fillimin e rrugës artistike të arkitektit, piktorit dhe skulptorit Andrea Aleksi. Në tërë...

31 Mars 1887, doli në Palermo numri i parë i revistës...

Në Palermo të Italisë Françesko Stasi Peta dhe Zef Skiroi nxorën, më 31 Mars 1887, numërin e parë të revistës mujore "Arbëri i ri"....

31 Mars 1937, u shpall konkursi për tekstin dhe muzikën e...

Komisioni për kremtimin e 25-vjetorit të ngritjes së flamurit në Vlorë shpalli, më 31 Mars 1937, konkursin për tekstin dhe muzikën e himnit të...

31 Mars 1939, u hap në bashkinë e Tiranës “Java e...

Në sallën e Bashkisë së Tiranës, më 31 Mars 1939, u hap "Java e gruas shqiptare". Pas ceremonive të zakonshme, u improvizua ''Vatra shqiptare",...

31 Mars 1939, shfaqje me karakter të mirfilltë politik e nxënësve...

Po atë ditë, më 31 Mars 1939, në Kinema "Gloria", nxënëset e Institutit Femnor të Tiranës dhanë një shfaqje me karakter të theksuar politik...

31 Mars 1991, ekspozohen veprat e autorëve shqiptarë në sallonin e...

Më 31 Mars 1991, në Paris, u hap salloni i 11-të i librit, ku u ekspozuan botimet e 1200 shtëpive botuese nga më të...

31 Mars 1991, u mbajtën zgjedhjet e para pluraliste në Shqipëri

Më 31 Mars të vitit 1991, u zhvilluan zgjedhjet e para demokratike për Kuvendin Popullor. Nga 250 deputetët që kishte në atë kohë Kuvendi,...

30 Mars 1795, u hap në Paris Shkolla e Gjuhëve dhe...

Në kryeqytetin francez Paris, më 30 Mars 1795, u hap Shkolla e Gjuhëve dhe e Qytetërimeve Orientale. Duke filluar nga viti 1907, atje filloi...

30 Mars 1895, lindi në Shkodër Dr. Anton Ashta

Në qytetin e lashtë të Shkodrës, më 30 Mars 1895, u lind Dr. Anton Ashta, "Hero i Punës", "Hero i Popullit" dhe "Hero i...

30 Mars 1908, u hap në Gjirokastër shkolla shqipe “Liria”

Në Gjirokastër, më 30 Mars 1908, u hap shkolla shqipe "Liria". Mësues dhe drejtor i parë ishte Thoma Papapano (Cici) "Mësues i popullit”. Që...

30 Mars 1914, lindi mësuesja Liza Papajani, e para Normaliste

Normalistja e parë që mbaroi Shkollën Normale të Elbasanit Liza Papajani, u lind më 30 Mars 1914. Ajo ishte mësuesja e parë që mori...

30 Mars 1923, u formua kabineti i kryeministrit Vërlaci

Më 30 Mars 1923, u formua kabineti Vërlaci me këtë përbërje: Kryeministër dhe Ministër i Brëndshëm Shefqet Verlaci, Ministër i Jashtëm Iljaz Vrioni, Ministër...

30 Mars 1986, premierë në TOB e baletit shqiptar “Plaga e...

Trupa e Teatrit të Operas dhe Baletit të Tiranës dha, më 30 Mars 1986 premierën e baletit shqiptar me dy akte dhe katër tablo...

30 Mars 1994, marrëveshje për investimet me Britaninë e Madhe

Në kryeqytetin e Britanisë së Madhe, më 30 Mars 1994, ndërmjet Qeverisë së Republikës së Shqipërisë dhe Qeverisë së Britanisë së Madhe dhe Irlandës...

30 Mars 1997, Parlamenti miratoi ligjin “Për pranimin në Shqipëri, të...

Në kushtet e trazirave të vitit 1997, Kuvendi i Republikës së Shqipërisë i mbledhur me datë 30 Mars 1997, miratoi Ligjin Nr. 8203, "Për...

29 Mars 1915, Nikollë Ivanaj botoi në Shkodër numrin e parë...

Nikollë Ivanaj nxori në Shkodër  më 29 Mars 1915, numrin e parë të gazetës së përjavëshme ''Lidhja kombëtare", organ i klubit me të njëjtin...

29 Mars 1913, Ismail Qemali, Luigj Gurakuqi dhe Isa Boletini u...

Ismail Qemali, Luigj Gurakuqi dhe Isa Boletini, më 29 Mlars 1913, u nisën me jahtin e Montpensierit nga skela e Vlorës për në Europë....

29 Mars 1925, ra duke luftuar në shpellën e Dragobisë Bajram...

Në shpellën e Dragobisë, duke luftuar kundër mercenarëve të Ahmet Zogut, ra heroikisht, më 29 Mars 1925, trimi kosovar Bajram Curri, Hero i Popullit....

29 Mars 1925, ministri Myfit Libohova nënshkroi marrëveshjen për themelimin e...

Qeveria e Zogut e përfaqësuar nga Ministri i Financave Myfit Libohova, nënshkroi më 29 Mars 1925, me një grup financierësh italianë, Konventën për themelimin...

29 Mars 1945, Qeveria Shqiptare bëri kërkesën zyrtare për pranimin në...

Më 29 Mars 1945, Qeveria Shqiptare e dalë nga Lufta Nacionalçlirimtare, bëri kërkesën zyrtare për pranimin e Republikës Popullore të Shqipërisë në Organizatën e...