Arkiva Mujore prill 2017

30 Prill 1894 lindi gazetari Gjon Kamsi

Një nga gazetarët më të hershëm të shtypit shqiptar, Gjon Kamsi, u lind në Shkodër më 30 Prill 1894. U arsimua në vendlindje dhe...

30 Prill 1910 nisi beteja e Kaçanikut

Më 30 Prill 1910, nisi beteja e Kaçanikut. Forcat turke të ardhur nga Ferizajt dhe Shkupi, iu afruan pozicioneve të kryengritësve dhe u hodhën...

30 Prill 1914 forcat greke sulmojnë njësitë e xhandarmërisë shqiptare në...

Në zonën kufitare të Kolonjës, më 30 Prill 1914, forcat greke sulmuan njësitë e xhandarmërisë shqiptare. Dy ditë u zhvilluan luftime të ashpra. Duke...

30 Prill 1897 “La nacione Albanese” publikoi memorandumin për çështjen shqiptare

Komiteti shqiptar i Stambollit, më 30 Prill 1897, botoi në gazetën "La nacione Albanese", memorandumin për çështjen shqiptare. Ai synonte sensibilizimin e opinionit publik...

30 Prill 1924 u krye ceremonia mortore e Avni Rustemit

300 përfaqësues nga e gjithë Shqipëria, morën pjesë në ceremoninë mortore të varrimit të demokratit Avni Rustemi, më 30 Prill 1924. Ai u varros...

30 Prill 1927 u themelua shoqëria “Cinematro” në Korçë

Në Korçë, më 30 Prill 1927, u themelua shoqëria "Cinematro", që ndihmoi në ngritjen e kinemave dhe zhvillimin e veprimtarive artistike, në "Parisin e...

30 Prill 1977 u nënshkrua marrëveshja e bashkëpunimit me Radio Televizioni...

Në kryeqytetin hungarez Budapest, më 30 Prill 1977, u nënshkrua "Marrëveshja për bashkëpunimin midis Radio-Televizionit Shqiptar dhe Radio-Televizionit Hungarez".Referencat: Thimi Çollaku / Kalendari i botës...

30 Prill 1997 hyn në fuqi Konventa ndërkombëtare për ndalimin e...

Konventa ndërkombëtare, për ndalimin e armëve kimike hyri në fuqi, më 30 Prill 1997. Më shumë se 160 shtete, ndërmjet tyre edhe Republika e...

29 Prill 1332 kryepeshkopi i Tivarit i dërgon relacion Filipit...

Ka ardhur deri në ditët tona, një relacion i vitit 1332, që kryepeshkopi i Tivarit Gulielm Adami, i dërgonte Filipit të VII, mbretit të...

29 Prill 1895 lindi aktori që solli në ekranin tonë “Skënderbeun”,...

Aktori i shquar i skenës dhe i ekranit gjerogjian, Akaki Harava, u lind më 29 Prill 1895. Ai mbetet një nga figurat e shquara...

29 Prill 1920 qeveria e sapoformuar shqiptare paraqet para Këshillit Kombëtar...

Qeveria e dalë nga Kongresi i Lushnjës, më 29 Prill 1920, i paraqiti Këshillit Kombëtar programin e saj, ku çështja kryesore mbetej "Mbrojtja e...

29 Prill 1921 qeveria shqiptare i drejtohet Lidhjes së Kombeve

Qeveria Shqiptare, më 29 Prill 1921, i drejtohet Lidhjes së Kombeve, që ajo të ndërhyjë për njohjen e kufijve të 1913-ës, të pranuar nga...

29 Prill 1937 Konti Ciano viziton Kuçovën

Gjatë vizitës në Shqipëri, më 29 Prill 1937, Konti Ciano, ish ministri fashist i Punëve të Jashtme në Romë, arriti me avion në Kuçovë,...

29 Prill 1937 u shfaq në sallën e Teatrin e Shkollës...

Dom Ndre Zadeja, në prill 1937, botoi melodramën "Rrethimi i Shkodrës", në bazë të veprës anonime të Barletit. Po atë ditë, më 29 të...

29 Prill 1941 kapitulloi ushtria jugosllave

Pas një rezistencë 23 ditore, më 29 Prill 1941, kapitulloi ushtria jugosllave dhe vendi u pushtua nga forcat e Vermahtit hitlerian.Referencat: Thimi Çollaku / Kalendari...

29 Prill 1951 trupa e Filarmonisë Shqiptare dha premierën e baletit...

Më 29 Prill 1951, trupa e re e Filarmonisë Shqiptare, dha premierën e baletit "Shatrivani i Bahçirsarajit". Ky ishte baleti i parë, i luajtur...

29 Prill 1960 u transmetua programi i pare televiziv shqiptar

Më 29 Prill 1960, folësja e parë e Televizionit Shqiptar, Stoli Beli, paraqiti në ekran programin e parë televiziv shqiptar. Kështu e filloi jetën...

29 Prill 1970 Shqipëria rivendos marrëdhëniet diplomatike me Danimarkën

Më 29 Prill 1970, midis vendit tonë dhe Mbretërisë së Danimarkës, u vendosën marrëdhëniet diplomatike, të ndërprera pas pushtimit të Shqipërisë, nga Italia Fashiste...

28 Prill 1919 u krijua Lidhja e Kombeve

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec...

28 Prill 1937 vdiq kleriku Frano Gjenoviçi

Kleriku, studiuesi dhe gazetari Frano Gjenoviçi, ndërroi jetë më 28 Prill 1937. Ai u lind në Alzzano Magiore, qytezë në afërsi të Bergamos, në...