Arkivat Përditshëm e shtunë prill 8th, 2017

8 Prill 1672, Evlija Çelebiu shkruan për kullën madhështore të...

Udhëtari turk Evlija Çelebi, gati 350 vjet më pare, kreu një udhëtim të gjatë nëpër vendin tonë dhe ka lënë përshkrimet dhe përshtypjet e...

8 Prill 1848, sot përkujtohet përvjetori i vdekjes së kompozitorit italian...

Sot bota muzikore, përkujton përvjetorin e vdekjes të kompozitorit të madh Italian Gaetano Donixeti, i cili ka lënë më shumë se 70 opera, veç...

8 Prill 1920, studentët shqiptarë nxorën në Vjenë numrin e...

Studentët shqiptarë në Vjenë, të bashkuar në shoqërinë e tyre "Albania”, në Prill të vitit 1920, mundën të nxjerrin numrin e parë të revistës...

8 Prill 1937, u botua e plotë kryevepra e At...

Në fillim të Prillit 1937, u botua e plotë kryevepra e At Gjergj Fishtës “Lahuta e malcis". Dy pjesët e para të saj autori...

8 Prill 1939, trupat pushtuese italiane hynë në Tiranë

Pasi thyen rezistencën në skelat shqiptare këmishëzinjtë e Duçes, marshuan shpejt në thellësi të vendit. Më 8 Prill, ata hynë në Tiranë. Zogu me...

8 Prill 1941, pushtuesit italianë ngritën radiostacionin e Korçës për nevoja...

Në fillim të Prillit 1941, pushtuesit italianë ngritën radiostacionin e Korçës. Trasmetimet e rregullta filluan, më 8 Prill të atij viti. Fashistët synonin t'a...

8 Prill 1942, greva e demostrata antifashiste të nxënësve korçarë

Nxënësit e shkollave të mesme të Korçës, më 8 Prill 1942, u ngritën në greva e demostrata antifashiste. Ato kishin ngjyra të theksuara politike.Referencat: Thimi...

8 Prill 1942, lindi në Kuçovë aktori i skenës dhe ekranit...

Aktori i skenës dhe ekranit dhe pedagogu i njohur Agim Shuke, lindi në Kuçovë, më 8 Prill 1942. Studimet e larta për aktor i...

8 Prill 1955, premierë në teatrin Aleksandër Moisiu në Durrës e...

Trupa e Teatrit "Aleksandër Moisiu” në Durrës, më 8 Prill 1955, vuri në skenë komedinë e dëgjuar të shkrimtarit të madh rus Nikoila Gogolit,...

8 Prill 1947, vdiq në Romë Zef Sereqi; Kryeadjutant i Mbretit...

Vdiq në Romë, më 8 prill 1947, gjenerali i brigadës Zef Sereqi, kryeadjutant i Mbretit Zogu I. Për shërbimet që u bëri pushtuesve fashistë,...