Arkivat Përditshëm e mërkurë prill 12th, 2017

12 Prill 1274, shkresë e Karlit Anzhuin për mbrojtjen e pasurisë...

Ka ardhur deri në ditët tona, një shkresë e Karlit I Anzhu, që datohet 12 Prill 1274, në të cilën ai porosit kapitenin e...

12 Prill 1710, studiuesit arbëreshë prezantuan një fjalorth unik italisht-shqip në...

Një dorëshkrim me vlerë për gjuhësinë shqiptare, mban datën 12 Prill 1710. Autori i tij është një anomim nga Shqipëria. Ai ka lënë një...

12 Prill 1902, lindi në Shkodër soprano e talentuar Gjyzepina Kosturi

Bota magjike e tingujve, sot kremton përvjetorin e lindjes së sopranos së talentuar Gjyzepina Kosturi. Ajo u lind në Shkodër, më 12 Prill 1902,...

12 Prill 1913, Pashiçi u tërhoq nga rrethimi i Shkodrës

Nën presionin e Austro-Hungarisë dhe Rusisë, kryeministri serb Pashiç, u detyrua më 12 Prill 1913, të tërheqë rrethimin e Shkodrës.Referencat: Thimi Çollaku / Kalendari i...

12 Prill 1914, betejë e trupave greke me xhandarmërinë Shqiptare në...

Në grykën e Postenan-Lehovës, më 12 Prill 1914, u zhvillua një betejë ndërmjet forcave kombëtare shqiptare dhe njësive ushtarake greke, që duke shkelur kufirin...

12 Prill 1925, miting i madh shqiptar në Boston kundër...

Shqiptarët e Amerikës, më 12 Prill 1925, organizuan një miting në Boston, për të protestuar kundër dhënies së konçesioneve të shfrytëzimit të naftës shqiptare...

12 Prill 1926, u publikua ligji “Mbi zhvillimin dhe përmirësimin e...

Më 12 Prill 1926, u publikua ligji "Mbi zhvillimin dhe përmirësimin e kryeqytetit", që shënon dhe fillimin e rikonstruksionit të Tiranës.Referencat: Thimi Çollaku / Kalendari...

12 Prill 1937, Patriarkana Ekumenike e Stambollit, njohu zyrtarisht Autoqefalinë e...

Patriarkana Ekumenike e Stambollit, njohu zyrtarisht Autoqefalinë e Kishës Ortodokse shqiptare, më 12 Prill 1937. Kjo mënjanonte ndërhyrjet e huaja në çështjet e kishës...

12 Prill 1939, u krye “Bashkimi Personal” i Shqipërisë me Italinë

Më 12 Prill 1939, në Tiranë, arrin ministri i jashtëm fashist Konti Ciano. Po atë ditë u mblodh e ashtuquajtura Asamble Kushtetuese e cila...

12 Prill 1939, u miratua përbërja e qeverisë kuislinge të Shefqet...

Më 12 Prill 1939, e ashtuquajtura Asamble Kushtetuese miratoi përbërjen e qeverisë kuislinge me kryeministër Shefqet Vërlacin (ai mbante edhe postin e zëvëndësministrit të...

12 Prill 1997, Leka Zogu me familjen mbretërore u kthye në...

U kthye në Tiranë, më 12 Prill 1997, Leka Zogu me familjen mbretërore. Ai ishte një ditësh, kur u arratis shpura mbretërore, më 7...