Arkivat Përditshëm e mërkurë prill 26th, 2017

26 Prill 1788, Ali Pasha merr Janinën pa luftë

Më 1788, Ali Pashë Tepelena, fillon fushatën ushtarake për marrjen e Janinës. Beteja e parë e tij kundër bejlerëve të bashkuar, u zhvillua në...

26 Prill 1910 , “Malet e Dibrës” ngrihen kundër ushtrisë osmane

Më 26 Prill 1910, fshatarët e Grikës së Vogël, u ngritën për të mbrojtur kaçakun Azis Xheka, që e ndiqte për ta kapur ushtria...

26 Prill 1915 u nënshkrua Traktati i Fshehtë i Londrës

Përfaqësuesit e Italisë, Anglisë, Francës dhe Rusisë, më 26 Prill 1915, nënshkruan Traktatin e Fshehtë të Londrës. Ai e copëtonte edhe më shumë Shqipërinë...

26 Prill 1919 u miratua “Statuti i Lidhjes së Kombeve”

Konferenca e Paqes që zhvilloi punimet në Paris, më 26 Prill 1919, miratoi "Statutin e Lidhjes së Kombeve". Vendi ynë u anëtarësua në këtë...

26 Prill 1919, Kryqi i Kuq Amerikan mundëson hapjen e qëndrave...

Duke patur parasysh që, në Shqipërinë e Mesme, nuk kishte asnjë spital, më 26 Prill 1919, u adaptua një ndërtesë e zakonshme për këtë...

26 Prill 1945 ekzekutohet Benito Musolini

Më 26 Prill 1945, u arrestua dhe ekzekutua nga partizanët italianë, Benito Musolini, kreu i fashizmit italian, nismëtar dhe drejtues i agresionit të 7...

26 Prill 1963 jepet premiera “Demaskimi i Blanko Bosnatit” në teatrin...

Në skenën e Teatrit Profesionist, "Andon Zako Çajupi" të Korçës, më 26 Prill 1963, u dha premiera e pjesës "Demaskimi i Blanko Bosnatit" të...

26 Prill 1980 çelet në Korçë “Muzeu i Artit Mesjetar Shqiptar”

Korçës turistike, më 26 Prill 1980, iu shtua një objekt i rëndësishëm, jo vetëm për ne shqiptarët por edhe për të huajt: "Muzeu i...