Arkivat Përditshëm e hënë maj 1st, 2017

1 Maj 1886, shpallet Dita e Punëtorëve

Më 1 Maj 1886, qyteti i Çikagos në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, u përfshi nga një grevë masive dhe u zhvilluan demostrata të...

1 Maj 305, Konstanci I merr fronin e Perandorisë Romake

Pas vdekjes së Dioklicianit, më 1 Maj 305, veshi togën e kuqe të perandorit romak Konstanci I. Ai u lind në Naissos, siç quhej...

1 Maj 1819, u formua Kodiku i Fierit

Më 1 Maj 1819, zë fill Kodiku i Fierit nr.100, një monument kulture me rëndësi të madhe, që ruhet në Arkivin Qëndror të Shtetit....

1 Maj 1897, lindi Myslym Peza, komandanti i çetës së parë...

Myslym Peza, komandanti legjendar i çetës së parë partizane, u lind më 1 Maj 1897. Çeta e Pezës, ka hyrë në historinë e Koalicionit...

1 Maj 1889, Mati Logoreci hap shkollën e parë shqipe në...

Më 1 Maj 1889, Mati Logoreci, hapi shkollën e parë shqipe në Prizren, që ishte dhe shkolla e parë shqipe në Kosovë. Ai, jepte...

1 Maj 1913, emëtohet pulla e parë shqiptare

Pulla e parë shqiptare u emëtua, më 1 Maj 1913. Ajo është një vulë e rrumbullakët, me diametër të jashtëm 37.8 milimetra. Me të...

1 Maj 1918, u krijua Komiteti “Mbrojtja Kombëtare e Kosovës”

Komiteti “Mbrojtja Kombëtare e Kosovës”, u krijua në ilegalitet, më 1 Maj 1918. Nga nëntori i atij viti, u vendos në Shkodër. Ishte organizatë...

1 Maj 1924, ceremonia mortore e Avni Rustemit shënoi fillimin e...

Varrimi i Avni Rustemit, që u bë në Vlorë, më 1 Maj 1924, u kthye në një demostratë kombëtare. Në të morën pjesë, 10...

1 Maj 1945, Jugosllavia vendos marrëdhënie me Shtetin Shqiptar

Jugosllavia ishte vendi i parë, që njohu Shtetin Shqiptar të dalë nga Lufta e Dytë Botërore. Marrëdhëniet Diplomatike midis dy vendeve u rivendosën, më...

1 Maj 1947, u shfaq premiera “Dasma Shqiptare”

Filarmonia Shtetërore, dha më 1 Maj 1947, premierën koreografike "Dasma Shqiptare", të bazuar mbi motivet e këngëve dhe valleve popullore. Trupa e filarmonisë, si...

1 Maj 1952, u shfaq premiera e parë e Estradës së...

Në Tiranë, më 1 Maj 1952, afishe të shumta lajmëronin artdashësit se, Estrada e Shtetit, jepte shfaqjen "Estrada Nr. 1", me regji të Pandi...