Arkivat Përditshëm e mërkurë maj 24th, 2017

24 Maj 1279, arratisen feudalët shqiptarë nga Kështjella e Aversës

Më 24 Maj 1279, pesë feudalë shqiptarë të mbajtur peng në Kështjellën e Aversës nga Karli I, mbret i Siçilisë, u arratisën. Mbreti urdhëroi...

24 Maj 1402, luftëtarët shqiptarër bëhen pjesë e shërbimit të Republikës...

Të kërcënuar nga sulmet e vazhdueshme të turqve, shumë luftëtarë shqiptarë, kërkonin të hynin në shërbim të Republikës së Venedikut. Për këtë flet vendimi,...

24 Maj 1456, u zhvillua beteja e Ornikut

Në Dibër, në afërsi të Ornikut, më 24 Maj 1456, u zhvillua beteja ndërmjet ushtrive osmane dhe tuftëtarëve shqiptarë të udhëhequr nga Gjergj Kastrioti...

24 Maj 1835, zhvillohet beteja ndërmjet kryengritësve shkodranë dhe pushtuesve turq

Më 24 Maj 1835, ndërmjet kryengritësve shkodranë dhe pushtuesve turq, u zhvillua një betejë tjetër, e cila përfundoi me thyerjen e reparteve të rregullta....

24 Maj 1868, në Francë shfaqet pjesa teatrale mbi Heroin tonë...

Në qytetin Puatje të Francës, më 24 Maj 1868, u shfaq një pjesë teatrale mbi Heroin tonë Kombëtar Gjergj Kastrioti Skënderbeu.Referencat: Thimi Çollaku / Kalendari...

24 Maj 1912, zhvilloi punimet Kuvendi i Junikut

Në Kuvendin Kombëtar të Junikut, që zhvilloi punimet më 21-25 Maj 1912, u shqua prijësi i ri 20 vjeçar nga Krasniqi i Malësisë së...

24 Maj 1922, Franca njohu Shtetin Shqiptar

Më 24 Maj 1922, Franca njohu Shtetin Shqiptar dhe midis dy vendeve tona, u vendosën marrëdhëniet diplomatike.Referencat: Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare

24 Maj 1937, lindi aktori dhe regjizori Serafin Fanku

Aktori dhe regjizori Serafin Fanku, u lind në Shkodër, më 24 Maj 1937. Studimet e larta për aktor, i filloi në Pragë dhe i...

24 Maj 1944, filloi punimet Kongresi i Përmetit

Më 24 Maj 1944, filloi punimet Kongresi I Antifashist Nacionalçlirimtar ose siç quhet ndryshe dhe "Kongresi i Përmetit", i cili hodhi themelet e shtetit...

24 Maj 1945, u krijua Teatri Kombëtar

Si vijim i Teatrit Partizan, më 24 Maj 1945, u krijua Teatri Shtetit, sot Teatri Kombëtar. Shfaqia e tij e parë, ishte pjesa "Pleqtë...

24 Maj 1959, lindi Haxhi Dogjani, inxhinier gjeolog

Në fshatin Bicaj të Kukësit, më 24 Maj 1959, u lind Haxhi Dogjani, inxhinier gjeolog. Pas diplomimit në Fakultetin e Gjeologjisë e Minierave të...

24 Maj 1977, përurohet në Gjirokastër Qëndra Muzeore

Në qytetin e Gjirokastrës, më 24 Maj 1977, u përurua "Obelisku pionerëve të Arsimit të Shkollës dhe të Gjuhës Shqipe" dhe Qëndra Muzeore. Obelisku...

24 Maj 1992, u mbajtën zgjedhjet në Kosovë

Në Kosovë, më 24 Maj 1992, në 29 njësi zgjedhore, mbi 300 mijë zgjedhës votuan për 100 vende në Parlamentin e Kosovës dhe për...