Arkivat Përditshëm e enjte maj 25th, 2017

Në fondet e QMKSH ruhen mjaft monoskripte të misticizmës bektashiane

Në fondet e QMKSH ruhen mjaft monoskripte të misticizmës bektashiane. Dy nga ato jane të pajisura me vizatime gjeometrike të dy shekujve më parë.

25 Maj 1846, lindi Naim Frashëri, në Frashër të Përmetit

Poeti ynë kombëtar Naim Frashëri, u lind në Frashër të Përmetit, më 25 Maj 1846. Pasi përfundoi gjimnazin "Zosimea" të Janinës, jetoi për 10...

25 Maj 1907, lindi Fejzi Dobi në Izmir të Turqisë

Në Izmir të Turqisë u lind, më 25 Maj 1907, juristi, pedagogu dhe përkthyesi, Fejzi Dobi. Në vitin 1922, u kthye në Atdhe dhe...

25 Maj 1911, u zhvillua beteja e Hotit

Më 25 Maj 1911, u zhvillua beteja e Hotit. Pjesëmarrësi i përleshjes, Martin Ujke Traboini kujton për këtë ngjarje: "..erdhi fuqi e madhe nizamësh...

25 Maj 1919, u botua në shqip tragjedia e “Otellos”

Me rastin e 300 vjetorit të vdekjes së Shekspirit, në Boston të Amerikës, u botua në shqip tragjedia e "Otellos". Me këtë rast, gazeta...

25 Maj 1920, u hap kinema “Përparimi”

Në Vlorë, më 25 Maj 1920, nga një pronar shqiptar, u hap kinema "Përparimi". Kjo ishte kinemaja e parë publike, që filloi shfaqjen e...

25 Maj 1922, lindi Fadil Paçrami, në Shkodër

Në Shkodër, më 25 Maj 1922, u lind Fadil Paçrami, politikan, gazetar dhe dramaturg. Në vitin 1942, e braktisi Fakultetin e Mjekësisë në Bolonjë...

25 Maj 1924, forcat e Bajram Currit, çliruan Krumën

Forcat revolucionare të udhëhequra nga Bajram Curri, më 25 Maj 1924 çliruan Krumën. Më pas ato morën Kalanë e Dodës, ku ishin përqëndruar përkrahësit...

25 Maj 1937, trupi diplomatik bëri një udhëtim turistik në qytetin...

Trupi diplomatik i akredituar në Tiranë, më 25 Maj 1937, bëri një udhëtim turistik në qytetin e Beratit. Pas vizitës në qytet, diplomatët e...

25 Maj 1937, doli numri i parë i revistës kulturore e...

Më 25 Maj 1937, doli në Korçë, numri i parë i revistës së ilustruar kulturore e letrare "Bota". Atë e drejtonte gazetari i dëgjuar,...

25 Maj 1938, u përfundua “Marrëveshja mbi transportin e udhëtarëve dhe...

Më 25 maj 1938, midis Ministrisë së Punëve të Jashtme të Shqipërisë dhe Ministrisë së Punëve të Jashtme të Greqisë, u përfundua në shkëmbim...

25 Maj 1957, lindi gjeologu i naftës Ifran Cibaj

Në Berat, më 25 Maj 1957, u lind gjeologu i naftës Ifran Cibaj. Pas diplomimit në Fakultetin e Gjeologjisë dhe Minierave në Tiranë, për...

25 Maj 1995, u nda nga jeta shkrimtari Azem Shkreli

Më 25 Maj 1995, u nda nga bota e letrave shkrimtari dhe publicisti Azem Shkreli. U lind në Shkrel të Rugovës më 1938. Mbaroi...