Arkivat Përditshëm e enjte qershor 1st, 2017

1 Qershor, Dita Ndërkombëtare e Fëmijëve

1 Qershori, është Dita Ndërkombëtare e Fëmijëve ose Dita e Mbrojtjes së tyre. U vendos në Sesionin e Këshillit të Federatës Demokratike të Grave,...

1 Qershor 1850, përkujtohet sot lindja e të pavdekshmit Sami Frashëri

Sot Bota Shqiptare, kremton përvjetorin e lindjes të enciklopedistit tonë të pavdekshëm, Sami Frashëri. Lindi në Frashër të Përmetit, më 1 Qershor 1850. Ka...

1 Qershor 1905, Veriu i Shqipërisë goditet nga një tërmet i...

Në orën 5.42, të 1 Qershorit 1905, Veriu i Shqipërisë, u godit nga një tërmet me intensitet në epiqëndër, mbi 9 ballë. Në vendin...

1 Qershor 1909, doli numri i parë i gazetës, “Zgjimi i...

Në Janinë, më 1 Qershor 1909, doli numëri i parë i gazetës, "Zgjimi i Shqipërisë", organ politik, shoqëror dhe letrar në gjuhën shqipe dhe...

1 Qershor 1913, u nënshkrua Traktati Greko-Serb; një nga hallkat e...

Në Selanik, më 1 Qershor 1913, u nënshkrua Traktati Greko-Serb, një nga hallkat e përgatitjes diplomatike të Luftës së Dytë Ballkanike. Ai synonte dobësimin...

1 Qershor 1912, lindi bashkautori i “Abetares për të rritur” Mehmet...

Më 1 Qershor 1912, u lind në Elbasan, Mehmet Gjevori. U diplomua në Shkollën Teknike të Tiranës, për pedagogji. 6 vjet drejtoi Konviktin e...

1 Qershor 1926, u miratua Ligji “Mbi mbjelljen e detyrueshme të...

Parlamenti Shqiptar miratoi, më 1 Qershor 1926, Ligjin "Mbi mbjelljen e detyrueshme të drunjëve të frytshëm e të pafrytshëm, që synonte zhvillimin e pemëtarisë...

1 Qershor 1939, organizata rinore fashiste ndryshon emërtimin në Djelmënia e...

Me Dekretin Mbretëror, datë 1 Qershor 1939, Enti Kombëtar "Djelmënia Shqiptare" shpërndahej dhe kthehej në Entin Kombëtar "Djelmënia e Liktorisë Shqiptare", organizatë fashiste, që...

1 Qershor 1947, Teatri i Shtetit u quajt Teatri Popullor

Teatri i Shtetit, më 1 Qershor 1947, u quajt Teatri Popullor. Drejtor i parë i tij, ishte shkrimtari Kol Jakova.Referencat: Thimi Çollaku / Kalendari i...

1 Qershor 1947, përkujtohet sot lindja e aktorit Petrika Riza

Skena shqiptare, sot kremton përvjetorin e lindjes së aktorit të talentuar të teatrit të Korçës, "Andon Zako Çajupi", Petrika Riza. U lind në Bulgarec,...

1 Qershor 1946, filloi ndërtimi i rrugës Kukës-Peshkopi

2500 të rinj nga të gjithë anët e Shqipërisë, më 1 Qershor 1946, filluan punën për ndërtimin e rrugës Kukës-Peshkopi. Pas Luftës Antifashiste për...

1 Qershor 1994, miratohet ligji për “Noterinë”

Miratimi i ligjit për "Noterinë", më 1 Qershor 1994, shënon rivendosjen e institucionit të noterisë në Republikën e Shqipërisë, i eliminuar në vitin 1981,...