Arkivat Përditshëm e premte qershor 16th, 2017

Dalin letrat/ Nga “varja në litar” tek “pushkatimi”, pse u kërcënua...

Të dilje kundër Enver Hoxhës, në një sallë, që ende oshtinte nga brohoritjet “Parti-Enver, jemi gati kurdoherë”, duhej të kishe një guxim prej të...

16 Qershor 1478, ra në duart e turqve kështjella legjendare e...

Në vitin 1476, pas vdekjes së Gjergj Kastriotit, një ushtri e madhe turke rrethoi Krujën për të katërtën herë. Qyteti heroik i rezistoi rrethimit,...

16 Qershor 1878, krahinat e Shqipërisë së Mesme i dërgojnë protestë...

Popullsia e Shkodrës, e krahinave të Shqipërisë së Mesme si dhe e Tivarit, Trepshtit, Tuxhemiles, Kuçit, etj. më 16 Qershor 1878, i dërguan protesta...

16 Qershor 1832, lindi mësuesja e parë shkodrane Kushe Mica

Dhe tani të nderuar lexues, pak fjalë për mësuesen e parë shkodrane dhe shkollën e saj, për mësuesen e parë shqiptare të vajzave, Kushe...

16 Qershor 1882, lindi bashkëkombasi ynë arbëresh Gaetano Petrota

Bashkëkombasi ynë arbëresh Gaetano Petrota, u lind në Horën e Arberëshëve, në Siçili të Italisë, më 16 Qershor 1882. Studimi "Sprovë e fonetikës krahasimtare...

16 Qershor 1917, lindi pedagogu Qazim Turdiu

Profesor Qazim Turdiu, studjues dhe pedagog i shkencave matematikore, u lind më 16 Qershor 1917. U diplomua për matematikë dhe fizikë në Universitetin e...

16 Qershor 1924, krijohet qeveria e përkohëshme e Fan Nolit

Më 16 Qershor 1924, u krijua Qeveria e Përkohëshme e kryesuar nga Fan Noli. Në përbërjen e saj hynin: nënkolonel Kasem Qafëzezi — Ministër...

16 Qershor 1929, miratohet statusi i Autoqefalisë të Kishës Shqiptare

Kongresi i dytë Gjithortodoks Shqiptar, i mbledhur më 16 Qershor 1929, miratoi Statutin e Autoqefalisë të Kishës Shqiptare. Me këtë akt përfundoi ndërtimi i...

16 Qershor 1930, hapet në Greqi Nënkonsullata e Mbretërisë Shqiptare

Me Dekret Mbretëror, më 16 Qershor 1930, u hap në Patras të Greqisë, Nënkonsullata Nderi e Mbretërisë Shqiptare.Referencat: Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare

16 Qershor 1991, u zhvillua demostrata e parë anti-fashiste në Shkodër

Në Shkodër, më 16 Qershor 1991, u zhvillua demostrata e parë anti - komuniste, që u pasua nga demostrata të tjera antikomuniste në dhjetor...