Arkivat Përditshëm e martë qershor 20th, 2017

Si lindi filmi artistik “Prita”…

Regjisori Mit’hat Fagu u përfol shumë që krijoi një nga dy filmat e mirëfilltë për luftën antinaziste, pikërisht filmin “Prita”. I bazuar në ngjarje reale,...

20 Qershor 1444, u zhvillua beteja e parë e ushtrisë shqiptare...

Beteja e parë e ushtrisë shqiptare, e formuar pas Lidhjes së Lezhës, u zhvillua në Qershor të vitit 1444, në Dibrën e Poshtme, në...

20 Qershor 1878, Sami Frashëri, Jani Vreto e Zija Prishtina, i...

Më 20 Qershor 1878, anëtarët e "Komitetit Qëndror, për Mbrojtjen e të Drejtave të Kombësisë Shqiptare të Stambollit", Sami Frashëri, Jani Vreto e Zija...

20 Qershor 1879, filloi për herë të pare prodhimi i kripës...

Prodhimi i kripës në Shqipërinë e pushtuar nga osmanët, filloi për herë të pare, vetëm në Qershor të vitit 1879. Konçensioni për prodhimin e...

20 Qershor 1886, lindi patrioti Ligor Thoma Bellovoda

Në Bellovodë të Korçës, më 20 Qershor 1886, u lind patrioti Ligor Thoma Bellovoda, një ndër veprimtarët e Partisë Demokratike të SHBA-së. Punoi si...

20 Qershor 1914, forcat rebele sulmuan Karbunarën dhe pika të tjera...

Forcat rebele, që vepronin kundër qeverisë së Vilhelm Vidit, më 20 Qershor 1914, sulmuan Karbunarën dhe pika të tjera të Myzeqesë. Forcat qeveritare, ndonëse...

20 Qershor1930, u nënshkrua Traktati i Miqësisë dhe i Tregëtisë me...

Më 20 Qershor1930, midis vendit tonë dhe Japonisë, u nënshkrua Traktati i Miqësisë dhe i Tregëtisë. Kjo është marrëveshja e pare, që përfundohet midis...

20 Qershor 1937, Shaqir Hajrullahu u emërua sekretar i kryekonsullatës Shqiptare...

Më 20 Qershor 1937, Shaqir Hajrullahu, u emërua sekretar i kryekonsullatës Shqiptare në Stamboll. Ai u lind në Gjakovë, më 1907. Pas përfundimit të...

20 Qershor 1938, lindi në Bilisht të DevolIit, Andon Grazhdani, Profesor...

Në Bilisht të DevolIit, më 20 Qershor 1938, u lind Profesor, Doktor i Shkencave, Andon Grazhdani. Përfundoi Teknikumin e naftës në Kuçovë dhe punoi...

20 Qershor 1943, u formua Batalioni Partizan i Martaneshit

Më 20 Qershor 1943, u formua Batalioni Partizan i Martaneshit, kurse në Matogjin të Vlorës, po në këtë ditë, Batalioni "Halinri Xhelo".Referencat: Thimi Çollaku /...

20 Qershor 1948, në skenën e Teatrit Popullor, u dha premiera...

Në skenën e Teatrit Popullor, më 20 Qershor 1948, u dha premjera e dramës "Mikroborgjezët" e Maksim Gorkit. Pjesa u përgatit me regji të...

20 Qershor 1962, Trupa e TOB-it, dha premierën e operas të...

Trupa e TOB-it, më 20 Qershor 1962, dha për dëgjuesit kryeqytetas, premjerën e operas me dy akte, me muzikë dhe libret të Leonkavallos, "Palaçot"....