Arkivat Përditshëm e shtunë qershor 24th, 2017

Dokumenti i 1878-ës, Vaso Tole: Si u krijua banda e parë...

Në vitin 1878, Maestro Giovani Canale, një italian nga Napoli, krijoi “Bandën e parë muzikore” që i takon periudhës së sundimit otoman. Krijimi i...

24 Qershor 1405, u nënshkrua pakti për statusin e qytetit midis...

Më 24 Qershor 1405, midis Komunës së Ulqinit dhe Republikës së Venedikut, u nënshkrua pakti që, përcaktonte statusin e qytetit të Ulqinit dhe marrëdhëniet...

24 Qershor 1716, komandanti turk Xhanum Hoxha, sulmoi Drimadhën, ku u...

Verën e vitit 1716, komandanti turk Xhanum Hoxha, që ishte nisur për të sulmuar Korfuzin, më 24 Qershor, ndërmori një ekspeditë ndëshkimore, kundër himariotëve...

24 Qershor 1741, u nda nga jeta poeti nga Hora e...

Sot përkujtohet poeti nga Hora e Arbëreshëve në Siçili, Nikollë Brankati, që u nda nga jeta, më 24 Qershor 1741. Kreu studimet e larta...

24 Qershor 1879, u botua gazeta e parë shqipe në Shqipëri,...

Gazeta e parë shqipe, që u botua në Shqipëri, është fletorja "Ishkodra''. Numëri i saj i parë, doli më 24 Qershor 1879.Referencat: Thimi Çollaku /...

24 Qershor 1896, u hap fabrika e parë e blojës në...

Firma "Vëllezërit Ekonomi", ngriti në vitin 1896, fabrikën e parë të blojës në Durrës. Ajo njihet si një ndër objektet e para të agroindustrisë...

24 Qershor 1905, lindi pedagogu dhe përkthyesi, Gjon Logoreci, djali i...

Agronomi, pedagogu dhe përkthyesi, Gjon Logoreci, djali i mësuesit patriot Mati Logoreci, u lind në Shkodër, më 24 Qershor 1905. Që në moshën 10-vjeçare,...

24 Qershor 1917, lindi piktoria kinematografike, Olga Kruçina

Piktoria kinematografike, Olga Kruçina, u lind më 24 Qershor 1917. Publiku ynë është i njohur me të, nëpërmjet filmit, "Skënderbeu", ku ajo ka skicuar...

24 Qershor 1928, u krijua Komanda e Gardës Kombëtare

Më 24 Qershor 1928, u krijua Komanda e Gardës Kombëtare. Kjo datë kremtohet tek ne, si Dita e Gardës së Republikës.Referencat: Thimi Çollaku / Kalendari...

24 Qershor 1937, filluan punimet për ndriçimin me dritë elektrike të...

Punimet për ndriçimin me dritë elektrike të sheshit qëndror të Tiranës, që atëhere quhej "Sheshi i Ministrive (më vonë mori emrin Sheshi Skënderbej) filluan,...

24 Qershor 1960, Trupa e Teatrit Popullor dha premierën e tragjedisë...

Trupa e Teatrit Popullor, më 24 Qershor 1960, dha premierën e tragjedisë shekspiriane "Hamleti" me regji të Bratkos dhe Andon Panos. Shfaqja kaloi çdo...

24 Qershor 1971, filluan punimet në hidrocentralin e madh të Fierzës

Më 24 Qershor 1971, u bë përurimi i fillimit të punimeve, të Hidrocentralit të madh të Fierzës.Referencat: Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare

24 Qershor 1992, u krijua Gjykata Kushtetuese

Për herë të parë në vendin tonë, në bazë të ligjit nr. 4574, datë 24 Qershor 1992, u krijua Gjykata Kushtetuese, vendimet e së...