Arkiva Mujore gusht 2017

Publikohet krijimi i parë i Mitrush Kutelit në moshën 12-vjeçare, kujt...

Ish-drejtori i Bibliotekës Kombëtare, Aurel Plasari ka postuar në rrjetin social “Facebook” disa foto që tregojnë krijimin e parë të Mitrush Kutelit në moshën...

31 Gusht 1919, Komiteti i Kosovës i bën thirrje popullit shqiptar...

Komiteti "Mbrojtja kombëtare e Kosovës", më 31 Gusht 1919, lëshoi thirrjen drejtuar popullit shqiptar, që të rrokë armët për të mbrojtur Korçën dhe Gjirokastrën,...

31 Gusht 1923, Konferenca e Ambasadorëve në Londër denoncon Athinën si...

Konferenca e Ambasadorëve në Londër, më 31 Gusht 1923, e denoncoi qeverinë e Athinës, si organizatore të vrasjes të kryetarit të Komisionit Ndërkombëtar të...

31 Gusht 1938, shoqëria Vllaznia jep shfaqje teatrore me rastin e...

Një shfaqje tjetër teatrore, luajti më 31 Gusht 1938, me rastin e 10-vjetorit të shpalljes të Mbretërisë Shqiptare, grupi teatror i shoqërisë "Vllaznia" e...

31 Gusht 1952, u krijua Shërbimi Gjeologjik Shqiptar

Me vendim të Këshillit të Ministrave, më 31 Gusht 1952, për herë të parë në vendin tonë, u krijua Shërbimi Gjeologjik Shqiptar, që ka...

31 Gusht 1968, u ndërtua hekurudha Rogozhinë-Fier

Ndërtimi i hekurudhës Rogozhinë-Fier, përfundoi më 31 Gusht 1968. Linja që lidh dy qytetet, është 53 kilometra e gjatë. Ajo më pas, u zgjat...

31 Gusht 1992, u krijua Shërbimi i Kontrollit të shtetit

Më 31 Gusht 1992, u krijua Shërbimi i Kontrollit të shtetit, pjesë e reformës në këtë fushë të veprimtarisë shtetërore. Ai do të zëvëndësonte...

30 Gusht 1930, miratohet Rregullorja mbi Aplikimin e Reformës Agrare

Më 30 Gusht 1930, u miratua Rregullorja mbi Aplikimin e Reformës Agrare. Reforma sipas Rregullores nuk prekte pronat nën 40 hektar dhe kullotat nën...

30 Gusht 1938, zhvillohet Festivalli Artistik në Kinema Nacional

Me rastin e 10-vjetorit të Mbretërisë Shqiptare, më 30 Gusht 1938, në kinema "Nacional", u zhvillua Festivali Artistik. Atë mbrëmje, luajti orkestra "Bashkimi Elbasanas",...

30 Gusht 1934, u zhvillua Lufta e Recit, beteja më e...

Lufta e Recit, një ndër betejat më të suksesshme në qarkun e Shkodrës, u zhvillua më 30 Gusht 1943. Në të morën pjesë batalioni...

30 Gusht 1943, lindi në Shkodër gazetari dhe shkrimtari Albert Shala

Gazetari, shkrimtari dhe piktori amator, Albert Shala, u lind në Shkodër, më 30 Gusht 1943. Në vendlindje mori arsimin fillor dhe të mesëm. U...

30 Gusht 1949, ndërron jetë patriotia e flaktë Sevasti Qiriazi

Më 30 Gusht 1949, ndërroi jetë një ndër pionerët e arsimit dhe gazetarisë shqiptare, patriotia e flaktë Sevasti Qiriazi, Ishte vetëm 20 vjeç, kur...

29 Gusht 284, shënon fillimin e “Erës së Diokletianit”

29 Gusht i vitit 284, shënon fillimin e "Erës së Diokletianit", kalendarin e të cilit e përdorim edhe ne sot.Referencat: Thimi Çollaku / Kalendari i...

29 Gusht 1911, doli numëri i parë i gazetës së përjavëshme...

Më 29 Gusht 1911, doli numëri i parë i gazetës se përjavëshme politike e shoqërore në gjuhën shqipe, pjesërisht dhe turqisht, "Shkupi". Vijoi me...

29 Gusht 1942, doli numëri i parë i revistës klandestine “Kushtrimi”

E ideuar nga Qemal Stafa, më 29 Gusht 1942, doli numëri i parë i revistës klandestine "Kushtrimi”.  U botua me shaptilograf në Tiranë. Luajti...

29 Gusht 1942, lindi sportisti, aktori dhe regjizori Ferdinand Radi

Në qytetin e lashtë të Durrësit, më 29 Gusht 1942, u lind sportisti, aktori dhe regjizori Ferdinand Radi. Nga viti 1945, jetoi dhe krijoi...

29 Gusht 1945, u shpall ligji i ri mbi Reformën Agrare

Ligji nr. 108 mbi Reformën Agrare, u shpall më 29 Gusht 1945. Në baze te tij u shpronësuan dhe u tjetërsuan me detyrim dhe...

29 Gusht 1989, u shua veprimtari i shquar i shkollës...

Në moshën 87 vjeçare, më 29 Gusht të vitit 1989, në Tiranë, u shua pedagogu dhe veprimtari i shquar i shkollës dhe i arsimit...

28 Gusht 1939, Senati i Venedikut merr në zotërim Krujën dhe...

Senati i Venedikut, i mbledhur më 28 Gusht 1393, vendosi që Kruja dhe tokat përreth, që në këtë kohë ishin në zotërimet e Republikës,...

28 Gusht 1750, Theofan Popa sjell në shqip mbishkrimin në Kishën...

Studjuesi i shquar i kulturës dhe artit tonë mesjetar, Theofan Popa, ka sjellë në shqip mbishkrimin mbi portën jugore të kishës së Shën Kollit...