Arkiva Mujore shtator 2017

QMKSH organizoi ekspozitën “ArtBizhu 2017” në Muzeun Historik Kombëtar

Qendra Mbarëkombëtare e Koleksionistëve Shqiptarë, në bashkëpunim me Muzeun Historik Kombëtar dhe “Bijoutiful Jewelry”, organizoi ekspozitën “ArtBizhu 2017”. Morën pjesë me punimet e tyre...

Kontributi i Spiridon Ilos për Shqipërinë

Spiridon Ilo, ka regjistruar i pari në një studio profesionale Himnin Kombëtar Shqiptar dhe ka qënë firmëtar i Deklaratës së Pavarësisë. Të gjithëve na...

30 Shtator 1876, u lind në Korçë Spiridon Ilo, muzikant e...

Në Korçë, më 30 Shtator 1876, u lind muzikanti patriot Spiridon Ilo. Mërgoi që herët në Shtetet e Bashkuara të Amerikës,ku krahas punës së...

30 Shtator 1912, përkujtohet Beteja e Malësorëve me Shefqet Turgut...

Nga kujtimet e patriotit Martin Ujk Traboini, mësojmë për betejën e përgjakshme, që u zhvillua më 30 Shtator 1912, në qafën e Unglejt. Pas...

30 Shtator 1916, doli në Saint Louis të SHBA-së numri i...

Në Saint Louis, të Shteteve të Bashkuara të Amerikës, më 30 Shtator 1916, doli numri i parë i së përjavëshmes, “Mbrojtja Shqiptare”, në gjuhën...

30 Shtator 1921, u përfundua konventa “Për ndalimin e shitjes së...

Në Gjenevë, më 30 Shtator 1921, u përfundua Konventa Ndërkombëtare, “Për ndalimin e shitjes së grave dhe fëmijëve”. Shqipëria aderoi në këtë akt të...

30 Shtator 1938, filloi prodhimin e para fabrikë e makaronave, në...

Në Shkodër, më 30 Shtator 1938, filloi prodhimin fabrika e parë e makaronave, e para edhe në të gjithë vendin. Referencat: Thimi Çollaku / Kalendari i...

30 Shtator 1945, u mbajt Kongresi i parë i Sindikatave...

Kongresi i parë i Sindikatave Shqiptare, u zhvillua në Tiranë, më 28 deri 30 Shtator 1945. Ky ishte tubimi i parë i punëtorëve dhe...

30 Shtator 1958, premiera e dramës shqiptare “ Shtatë shaljanët”, e...

Trupa e Teatrit Popullor të Tiranës, më 30 Shtator 1958, dha për publikun e kryeqytetit premierën e dramës shqiptare “ Shtatë shaljanët”, të Ndrek...

30 Shtator 1991, u shpërbë sistemi kooperativist në Shqipëri

Sistemi gjysëmshekullor kooperativist në bujqësi, u shemb brënda ditës, 30 Shtatori i vitit 1991, është data kur Shqipëria u gjend pa asnjë nga 600...

30 Shtator 1991, u miratua ligji nr 7514, që u dha...

Ligji 7514, miratuar nga Kuvendi Popullor, më 30 Shtator 1991, i dha pafajësinë dhe amnistinë ish të dënuarve politikë, gjatë viteve të diktaturës.Referencat: Thimi Çollaku...

30 Shtator 1998, u përurua studio e parë audio-vizive në Tiranë

Më 30 Shtator të vitit 1998, u përurua në Tiranë, studio e parë audio-vizive, e cila do të mudësojë arkivimin audio-viziv të të gjitha...

30 Shtator 2003, Fatos Kongoli mori çmimin e madh në “Ballkanika...

Shkrimtari ynë Fatos Kongoli, me romanin “ Ëndërra e Demokleut”, fitoi çmimin e madh në konkursin “Ballkanika 2002”, i quajtur ndryshe dhe “Nobeli i...

Pse habitet Greqia?! Një artikull për Çamërinë i gazetës “The Times”...

                     DËBIMI I SHQIPTARË NGA GREQIA  Për redaktorin e The Times. Zotëri,-Ankesat janë dërguar në të gjithë...

29 Shtator 1555, ndërroi jetë Kara Ahmet Pasha, vezir i madh...

Në Stamboll, më 29 Shtator 1555, ndërroi jetë Kara Ahmet Pasha, vezir i madh i Perandorisë Osmane, me prejardhje shqiptare. Ai e filloi rrugën...

29 Shtator 1879, u themelua në Bukuresht “Shoqëria Kombëtare”, sekretar i...

Në shtëpinë e Vangjel Gjeços në Bukuresht, më 29 Shtator 1879, u themelua “Shoqëria Kombëtare” e kolonisë së mërgimtarëve shqiptarë në Rumani. Sekretar i...

29 Shtator 1879, doli në Athinë numri i parë i gazetës...

Numri i parë i gazetës së përjavshme “Zëri i Shqipërisë”, doli në Athinë, më 29 Shtator 1879. E drejtonte atë iluministi arvanitas, Anastas Kullurioti....

29 Shtator 1886, u shua poeti arbëresh Vinçenc Stratigoi

Sot përkujtohet përvjetori i vdekjes të poetit arbëresh Vinçenc Stratigoi. U arsimua në Kolegjin e Shën Mitër Koronës, vatër e rëndësishme kulturore dhe patriotike....

29 Shtator 1923, në Këshillin e Lartë, opozita braktisi seancën në...

Gjatë mbledhjes së Këshillit të Lartë, ku shqyrtohej projektligji për zgjedhjet parlamentare, opozita demokratike i cilësoi manovrat e bllokut qeveritar, si përpjekje të hapur...

29 Shtator 1926, Stërling, inspektor i përgjithshem i xhandarmërisë shqiptare, u...

Më 29 Shtator 1926, vendin e inspektorit të përgjithshëm të xhandarmërisë shqiptare, që e mbante koloneli anglez Stërling, e zuri gjenerali britanik në pension...