Arkivat Përditshëm e premte shtator 1st, 2017

Gëzuar Kurban Bajramin!

Qendra Mbarëkombëtare e Koleksionisteve Shqiptarë (QMKSH) ju uron të gjithë Shqiptarëve Gëzuar Kurban Bajramin!

1 Shtator 1888, lindi në Prishtinë “Mësuesi i Merituar” Ahmet...

Në Prishtinë të Kosovës, më 1 Shtator 1888, u lind “Mësuesi i Merituar”, Ahmet Gashi, gjeograf, historian, hartograf dhe studiues. Ka edukuar breza të...

1 Shtator 1892, Petro Nini Luarasi hapi në Kolonjë 6...

Me nismën e Petro Nini Luarasit, më 1 Shtator 1892, në trevat e Kolonjës, u hapën 6 shkolla shqipe: në Luaras, Vodicë, Treskë, Gostivisht...

1 Shtator 1907, regjistrohet popullsia në Athos të Greqisë; Shumica ishte...

Më 1 Shtator 1907, në Malin e Shenjtë Athos të Greqisë, që ishte qëndra më e madhe dhe më e rëndësishme e besimit ortodoks,...

1 Shtator 1908, u themelua në Manastir klubi patriotik “Bashkimi”

Në qytetin e Manastirit, më 1 Shtator 1908, patriotët shqiptarë përuruan klubin kulturor e politik “Bashkimi”, i cili ka luajtur një rol të madh...

1 Shtator 1914, Turkoshakët që ishin kundër Vidit, ngritën në Durrës...

Rebelët turkoshakë, që ishin ngritur kundër sundimit të Vilhelm Vidit, më 1 Shtator 1914, në mënyrë demonstrative ngritën flamurin turk në Vlorë.Referencat: Thimi Çollaku /...

1 Shtator 1916, u themelua nga Luigj Gurakuqi “Komsia Letrare...

Në Shkodër, me nismën e Luigj Gurakuqit, më 1 Shtator 1916, u ngrit dhe filloi veprimtarinë kulturore dhe patriotike “Komsia Letrare Shqipe”, që synonte...

1 Shtator 1916, u hap në Tiranë shkolla e parë e...

Shkolla e parë për vajzat në Tiranë, u hap më 1 Shtator 1916. Mësuese e parë e mësonjëtores ishte Servete Maçi. Emrin e saj...

1 Shtator 1922, doli numri i parë i revistës...

Në Tiranë më 1 Shtator 1922, doli numri i parë i revistës “Kryqi i Kuq Shqiptar”.Referencat: Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare

1 Shtator 1928, Zogu shpallet “Mbret i të gjithë shqiptarëve”...

Më 1 Shator 1928, Asambleja Kushtetuese  e shpalli Shqipërinë, “Mbretëri Demokratike” dhe Ahmet Zogun, “Mbret të të gjithë shqiptarëve”.Referencat: Thimi Çollaku / Kalendari i botës...

1 Shtator 1945, Umberto Rampi jep koncert në Teatrin “Kosova” në...

Orkestra e parë Sinfonike e Radio-Tiranës, nën drejtimin e mjeshtrit antifashist italian Umberto Rampi, më 1 Shtator 1945, dha në sallën e teatrit “Kosova”,...

1 Shtator 1942, lindi gazetari Agron Çobani

Në Nepravisht të Gjirokastrës, më 1 Shtator 1942, u lind gazetari i shquar Agron Çobani. Më se 30 vjet të veprimtarisë së tij, ia...