Arkiva Mujore tetor 2017

Kush e kreu transaksionin e parë bankar në Shqipëri dhe kur!

A e dini se ku dhe kur është kryer i pari veprim banker në Shqipëri?  Është pikërisht Lezha dhe mos u çudisni, ishte Skënderbeu...

Ja në sa qytete ngrihet busti i Skënderbeut

Skënderbeu është heroi kombëtar i shqiptarëve, por tashmë prej shekujsh ai është bërë symbol i lirisë, pathyeshmërisë dhe mbrojtjes së krishtërimit. Kjo figurë historike...

Një poemë e pabotuar dhe e pazakontë e lirikut më të...

19 mijë e 308 fletë dorëshkrime të Lasgush Poradecit, 8562 fletë shkrimi, 3662 fletë gazete, 26 revista, 1606 fotografi dhe kartolina, 315 ftesa dhe...

31 Tetor 1460, letërkëmbim që dëshmon diplomacinë e hollë të Skënderbeut

Letërkëmbimi që pati Skënderbeu me mbretin e Napolit, Ferdinandin dhe princin e Tarantit, Johan Antuan de Ursine, më 31 Tetor 1460, dëshmojnë se Heroi ...

31 Tetor 1835, shtypet me gjak e hekur kryengritja e Shkodrës

Më 31 Tetor 1835, Hafiz Pasha e shtypi me hekur dhe zjarr  kryengritjen që shpërtheu në Shkodër, në Maj të atij viti.  Pasi plaçkiti...

31 Tetor 1843, u lind Mehmet Pashë Dërhalla

Në Gradec të Tetovës, më 31 Tetor 1843, u lind luftëtari për lirinë dhe pavarësinë e Shqipërisë, ushtaraku Mehmet Dërhalla. U diplomua në Akademinë...

31 Tetor 1918, ushtria Italiane hyn në Shkodër

Ushtria italiane, e nxitur edhe nga aleatët e Antantës, filloi sulmin kundër forcave austro-hungareze, që kishin pushtuar tokat shqiptare, dhe pasi mori Tiranën marshoi...

31 Tetor 1921, hyri në fuqi Konventa e Lundrimit

Më 31 Tetor 1921, hyri ne fuqi Konventa dhe Statuti mbi regjimin e lundrimit të rrugëve ujore me interes ndërkombëtar. Shqipëria e kishte ratifikuar,...

31 Tetor 1926, marrëveshje tregëtare me Bullgarinë

Me shkëmbim notash, më 31 Tetor të vitit 1926, në Tiranë, u përfundua Marrëveshja tregëtare e përkohshme mbi bazën e reciprocitetit  dhe të principit...

31 Tetor 1951, nisi prodhimin Kombinati i sheqerit Maliq

Më 31 Tetor  1951, përfundoi dhe u vu në shfrytëzim Kombinati i Sheqerit në Maliq. Kështu filloi përpunimi i panxharit dhe prodhimi i sheqerit...

31 Tetor 1991, marrëveshje për investime me Republikën Federale Gjermane

Në kryeqytetin e Republikës Federale të Gjermanisë, Bon, më 31 Tetor 1991, u përfundua marrëveshja midis Republikës së Shqipërisë dhe Republikës Federale të Gjermanisë,...

31 Tetor 1995, Shqipëria aderon në Konventën për Faunën dhe Florën

Republika e Shqipërisë, me politikën e saj të jashtme të hapjes në Botë, më 31 Tetor 1995, aderoi në Konventën e Bernës “Për ruajtjen...

30 Tetor 1880, kundërshtohet vendimi i Fuqive për t’i dorëzuar Malit...

Fuqitë e Mëdha , i dhanë ultimatumin Portës së lartë në Stamboll, që brenda 30 Tetorit 1880, t’i dorëzojë Ulqinin, Malit të Zi. Patriotët...

30 Tetor 1914, ushtritë Italiane pushtojnë Sazanin

Fill pas largimit në Vlorë të të ashtuquajturit “mision sanitar”, më 30 Tetor 1914 ushtritë italiane zbarkuan në Sazan dhe e pushtuan ishullin strategjik.Referencat: Thimi...

30 Tetor 1918, zëvendësohen pushtuesit; në vend të Austrisë, Serbia

Më 30 Tetor 1918, ushtritë austriake, te munduara gjatë Luftës së Parë Botërore, u larguan nga territori i Shqipërisë. Po në këtë datë, njësitë...

30 Tetor 1925, publikohet në Shkodër gazeta e parë sportive

Në Shkodër, më 30 Tetor 1925, doli numri i parë i gazetës “Sporti”, një nga gazetat e para sportive në vendin tonë. E themeloi...

30 Tetor 1929, Ministri i Financave hedh në gjyq shoqërinë italiane...

Më 30 Tetor 1929, Ministri i Financave Milto Tutulani, dërgoi në gjykatë çështjen e abuzimeve të mëdha të kryera nga administrata e shoqërisë italiane...

30 Tetor 1933, u lind Agron Alija, mjeshtër i madh i...

Balerini dhe baletmasteri, Agron Alija, u lind më 30 Tetor 1933. Rrugën artistike ai e nisi në Shtëpinë e Pionerit në Tiranë, në vitin...

30 Tetor 1937, u krijua Drejtoria e Emigracionit në Ministrinë e...

Më 30 Tetor 1937, në kuadrin e Ministrisë së Punëve të Brendëshme në Tiranë, u krijua Drejtoria e Emigracionit.Referencat: Thimi Çollaku / Kalendari i botës...

30 Tetor 1938, u përurua godina e Bankës Kombëtare

Një nga grehitë më të hijshme të kryeqytetit, godina e Bankës Kombëtare, u përurua më 30 Tetor 1938. Ajo është vepër e arkitektit italian...