Arkivat Përditshëm e diel tetor 1st, 2017

1 Tetor shënohet Dita e Moshës së Tretë

1 Tetori, është Dita e të Moshuarve apo Dita e Moshës së Tretë. Ka filluar të kremtohet nga viti 2002. Për të ndihmuar të...

1 Tetor 1288, Perandori Bizantin Paleologu u ripohoi privilegjet banorëve...

Perandori Bizantin Androniku II Paleologu, me prejardhje arbërore, në Tetor të vitit 1288, u ripohoi banorëve të Krujës, privilegjet e vjetra si paprekshmërinë, sigurinë...

1 Tetor 1739, Grigori i II, Matei Gjika, nga Përmeti u...

Në Tetor të vitit 1739, Grigori i II, Matei Gjika, me origjinë nga Zëreci i Përmetit, u emërua sundimtar i Moldavisë. Ai disa herë...

1 Tetor 1785, Jak Suma, nënkonsull në Shkodër njofton për...

Më 1 Tetor 1785, nënkonsulli venedikas në Shkodër, Jak Suma, njofton zyrën e tregëtisë së Venedikut për konkurrencën, që anijet uliqinakase u bëjnë venedikasve...

1 Tetor 1785, Kara Mahmut Pashë Bushatlliu pret për betejë Kurt...

Më 1 Tetor 1785, Kara Mahmut Pashë Bushatlliu, në krye të një ushtrie të madhe, ishte dislokuar në afërsi të Korçës, në pritje të...

1 Tetor 1895, Jeronim De Rada mbajti Kongresin e Parë të...

Në fshatin Koriliano Kalabro të Italisë, më 1 Tetor 1895, me nismën e Rilindasit të madh Jeronim De Rada, u mbajt Kongresi i Parë...

1 Tetor 1908, u themelua ne Korçë banda muzikore “Liria”

Në qytetin e Korçës, më 1 Tetor 1908, u themelua  “Shoqëria e Muzikës” dhe banda frymore “Liria” që luajtën një rol të rëndësishëm patriotik...

1 Tetor 1916, SHBA hapi konsullatën e parë në Vlorë

Më 1 Tetor 1916, SHBA, ngritën konsullatën e tyre të parë në Vlorë.Referencat: Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare

1 Tetor 1917, u hap shkolla e parë Normale, për përgatitjen...

Në Shkodër, më 1 Tetor 1917, u ngrit Shkolla e parë Normale, që përgatiste mësues për mësonjëtoret shqipe në veri të vendit.Referencat: Thimi Çollaku /...

1 Tetor 1920, lindi Profesor Petrit Radovicka, inxhinier i shquar

Në Leskovik, më 1 Tetor 1920, u lind projektuesi më i madh i hidrocentraleve shqiptare, Profesor Petrit Radovicka, “Hero i Punës Socialiste”, Laurat i...

1 Tetor 1937, u çelën kurset e para për të luftuar...

Në shumë krahina të vendit, më 1 Tetor 1937, u hapën kurset e para, ku nënat dhe motrat tona analfabete, filluan të mësojnë ABC-në.Referencat: Thimi...

1 Tetor 1921, u hap në Lushnjë shkolla e parë...

Shkolla e Parë bujqësore në vendin tonë, u hap më 1 Tetor 1921, në qytetin e Lushnjës, në kërthizë të Myzeqesë. Referencat: Thimi Çollaku / Kalendari...

1 Tetor 1957, filloi në Korçë të ndërtohet fabrika e Tisazhit

Në Korçë, më 1 Tetor 1957, filluan punimet për ngritjen e fabrikës së Tisazhit.Referencat: Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare

1 Tetor 1982, u dha në Tiranë premiera e filmit “Kërcënimi”

Në Tiranë, më 1 Tetor 1982, u dha premiera e filmit shqiptar “Kërcënimi”, me skenar të Apostol Nasit, regji të Mark Topallajt dhe muzikë...

1 Tetor 2000, u shfaq premiera e dokumentarit “Në kërkim të...

Më 1 Tetor të vitit 2000, u dha premiera e dokumentarit  “Në kërkim të Hafize Leskovikut”, këngëtare popullore legjendare e Shqipërisë së Jugut.Referencat: Thimi Çollaku...