Arkivat Përditshëm e hënë tetor 2nd, 2017

2 Tetor 1457, bën bujë të madhe fitorja e Skënderbeut ...

Jehona e fitores së Gjergj Kastriotit në Albulenë (Ujëbardhë), pasqyrohet në shumë dokumente të kohës. Kardinali Kastilione shkruan më 2 Tetor 1457, se Heroi...

2 Tetor 1754, Theofan Popa solli shqip mbishkrimin e kishës së...

Studiuesi ynë Theofan Popa, na e ka sjellë në shqip mbishkrimin mbi portën e kishës qëndrore të Manastirit të Shën Morenës në Llëngës. Në...

2 Tetor 1887, Françesko Krispi, kryeministër i Italisë me origjinë arbëreshe,...

Në një bashkëfjalim, që pati Françesko Krispi, kryeministër i Italisë me origjinë arbëreshe, me kancelarin e Gjermanisë Otto Von Bismarkun, më 2 Tetor 1887,...

2 Tetor 1900, Komiteti Shqiptar i Stambollit ftoi Fuqitë e...

Komiteti Shqiptar i Stambollit, në Tetor të vitit 1900, i drejtoi Sulltanit dhe qeverive të Fuqive të Mëdha , kërkesën që shqiptarët, kudo që...

2 Tetor 1906, konsulli i parë Amerikan hapi seli në Shkodër

Më 2 Tetor 1906, konsulli i parë amerikan në vendin tonë, hapi selinë e tij në Shkodër, ku kishte edhe disa konsullata të tjera.Referencat: Thimi...

2 Tetor 1906, “SOS” u caktua si sinjal ndërkombëtar për ndihmë...

Në Konferencën e Radios në Berlin, më 2 Tetor 1906, “SOS”, u caktua si sinjal ndërkombëtar, për ndihmë emergjente. Që nga ajo kohë ky...

2 Tetor 1914, Esat Pashë Toptani u vetëshpall Kryetar i Qeverisë...

Esat Pashë Toptani, me ndihmën e Beogradit, më 2 Tetor 1914, në mënyrë të papritur arriti në Durrës, e detyroi Këshillin e Përgjithshëm të...

2 Tetor 1922, u themelua në Tiranë Instituti Qirjazi, shkollë e...

Familjet patriotike Dako dhe Qiriazi, themeluan në Tiranë, më 2 Tetor 1922, institutin Qiriazi, një shkollë e mesme për vajza e tipit të kolegjit...

2 Tetor 1925 doli numri i parë i revistës mujore “Afrimi”

Numri i parë i revistës së përmuajshme kulturore arsimore “Afrimi”, doli më 2 Tetor 1925. Vijoi të dalë më pas si gazetë, me të...

2 Tetor 1927, u shua Foqion Postoli, shkrimtar e dramaturg

Më 2 Tetor 1927 u nda nga jeta shkrimtari dhe dramaturgu Foqion Postoli. Studioi në Stamboll dhe për shumë vite jetoi në SHBA, ku...

2 Tetor 1927 drama “Stela Violendi” u vu në skenë nga...

Shoqëria Kulturore “Rinia Korçare”, më 2 Tetor 1927, vuri në skenë dramën “Stela Violendi”.Referencat: Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare

2 Tetor 1947 u përurua kanali kullues i Kolagjinit

Më 2 Tetor 1947, u përurua kanali i Kolagjinit, i cili kullon ujrat e mbi 9000 hektar  tokë.Referencat: Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare

2 Tetor 1979 Nënë Tereza u nderua me çmimin “Nobel për...

Nënë Tereza është shqiptarja e parë, që më 2 Tetor 1979, u nderua me çmimin “Nobel për Paqen”. Çmimi “Nobel”, më i madhi në...