Arkivat Përditshëm e mërkurë tetor 4th, 2017

Luftrat e Himarjotëve në krah të Rusisë

Në vitin  1759 Himarjotët i dërguan letër  Perandoreshës Elisabeta të Rusisë. E shkruar në Italisht aty i shprehej Careshës gadishmëria për të luftuar bashkarisht...

4 Tetor 1448, në Betejën e Drinit Skënderbeu shpartalloi Venedikasit

Beteja e Drinit, e cila zgjati gati 4 muaj, ishte një ndër luftrat më të rëndësishme, që bënë shqiptarët të udhëhequr nga Gjergj Kastrioti,...

4 Tetor 1448, u nënshkrua paqja mes Shqiptarëve dhe Venedikut

Në kampin ushtatak të Gjergj Kastriotit në Lezhë, ku ishin mbledhur dhe zotër të tjerë shqiptarë, bashkëluftëtarë të Skënderbeut, më 4 Tetor 1448 u...

4 Tetor 1759, Himariotët i dërgojnë përfaqësi perandoreshës ruse; të luftojmë...

Kryengritësit himariotë, përmes një përfaqësie që dërguan në Shën Petërsburg, më 4 Tetor 1759, i ofruan perandoreshës së Rusisë Elisabetë, gadishmëri për të luftuar...

4 Tetor 1858, miratimi nga Porta e Lartë e kërkesës për...

Porta e Madhe në Stamboll, më 4 Tetor 1858, miratoi kërkesën këmbëngulëse të Seit Toptanit, për hapjen e një shkolle në Tiranë. Shpenzimet për...

4 Tetor 1913, mbledhja e parë e Komisionit Ndërkombëtar të Kufijve

Mbledhja e parë e Komisionit Ndërkombëtar, për përcaktimin e kufijve jugorë të Shqipërisë, u mbajt më 4 Tetor 1913.Referencat: Thimi Çollaku / Kalendari i botës...

4 Tetor 1932, u lind Sten Dragoti, producent i famshëm në...

Regjizori dhe producenti i famshëm shqiptaro-amerikan Sten Dragoti, sot kremton përvjetorin e lindjes. U lind në Amerikë në një familje mërgimtarësh patriote, të lidhur...

4 Tetor 1937, shënohet rënia e Asim Vokshit në betejën e...

Sot përkujtohet përvjetori i rënies në betejën e Fuento del Ebros në Spanjë, të birit të Gjakovës Asim Vokshi, “Hero i Popullit”. Ai u...

4 Tetor 1942, Marie Kraja mori pjesë në koncertin operistik të...

Më 4 Tetor 1942, këngëtarja Marije Kraja, mori pjesë në koncertin vokal-sinfonik, organizuar në Tiranë nga Kryqi i Kuq Shqiptar, në ndihmë për të...

4 Tetor 1992, Balli Kombëtar mori emërtesë të re zyrtare...

Ministria e Drejtësisë, më 4 Tetor 1992, miratoi me emrin Partia Nacionaliste-Bashkimi Demokratik Shqiptar, partinë që është vazhduese e Ballit Kombëtar, të krijuar në...

4 Tetor 1997, u mbajt në Galerinë Kombëtare të Arteve ekspozita...

Në një nga sallat e Galerisë Kombëtare të Arteve, më 4 Tetor 1997, u hap ekspozita vetjake e piktores, Rudina Proda, me 90 punime....

4 Tetor 1997, u vu në skenë drama “Me dyer të...

Në Teatrin e Dramës Shqiptare në Shkup, më 4 Tetor 1997, u dha premiera e dramës të Zhan Pol Sartrit “Me dyer të mbyllura”,...

4 Tetor 1999, Sotir Kuneshka u shpall “Qytetar Nderi i...

Bashkia e Korçës, më 4 Tetor 1999, i dha pas vdekjes Akademikut Sotir Kuneshka, titullin e lartë, “Qytetar Nderi i Korcës”.Referencat: Thimi Çollaku / Kalendari...

4 Tetor 2000, në Kosovën e pasluftës u mbajt Festivali Ndërkombëtar...

Në Prishtinë, më 4 deri më 6 Tetor 2000, u zhvillua Festivali Ndërkombëtar i Filmit “ Një botë”. Kjo ishte veprimtaria e parë me...