Arkivat Përditshëm e enjte tetor 5th, 2017

5 Tetor 1395, sundimtarja e Vlorës i kërkon mbrojtje Venedikut

Senati i Venedikut, në mbledhjen e datës 5 Tetor 1935, shqyrtoi propozimin e sundimtares së Vlorës, për t’i dhënë Republikës, Vlorën, Kaninën, Himarën, dhe...

5 Tetor 1583, kalendari Gregorian filloi të përdoret në Shqipëri

Më 5 Tetor 1583, filloi të përdoret kalendari Gregorian, që është quajtur dhe “Kalendari i stilit të ri”, në dallim të kalendarit Julian, që...

5 Tetor 1732, u hap kolegji arbëresh i Shën Adrianit

Kolegji arbëresh i Shën Adrianit, qendër e rëndësishme arsimore dhe kulturore, jo vetëm e arbëreshëve të Italisë por e gjithë shqiptarëve, u çel më...

5 Tetor 1884, lindi Sulejman Delvina, Kryeministër i Shqipërisë

Më 5 Tetor 1884, u lind veprimtari politik shqiptar Sulejman Delvina, kryeministër i Qeverisë, që doli nga Kongresi i Lushnjës. Mbështeti luftën kundër rebelimit...

5 Tetor 1913, shënohet ndeshja e parë ndërkombëtare e futbollit shqiptar

Më 5 Tetor 1913, skuadra shkodrane “Indipendenca”, luajti me një skuadër futbolli austro-hungareze, ç’ka shënoi ndeshjen e parë ndërkombëtare në historinë e futbollit shqiptar.Referencat: Thimi...

5 Tetor 1922, hapja e Gjimnazit të Shkodrës

Sot kremtohet përvjetori i hapjes së Gjimnazit Shtetëror të Shkodrës, një nga institucionet arsimore më të rëndësishme të vendit, vatër kulturore e partriotike në...

5 Tetor 1930, Kongresi Ballkanik i Ministrave të Jashtëm

Në kryeqytetin Helen, me pjesëmarrjen e Shqipërisë, Bullgarisë, Rumanisë, Jugosllavisë, Greqisë dhe Turqisë, më 5 Tetor 1930, u mblodh Konferenca e I Ballkanike, ku...

5 Tetor 1932, lindi aktori Xhevat Qena

Aktori Xhevat Qena, ka lindur më 5 Tetor 1932, në Mitrovicë. Ka luajtur në mbi 150 shfaqje teatrore si : “Besa”, “Halit Gashi”, “Mita”,...

5 Tetor 1935, shfaqja e dramës “Akimi” në Dardhë të...

Trupa teatrore e fshatit të Dardhës, më 5 Tetor 1935, shfaqi për bashkëfshatarët e vet, dramën “Akimi” të Viktor Eftimiut.Referencat: Thimi Çollaku / Kalendari i...

5 tetor 1947, lindi Tonin Çobani, gazetar e pedagog

Pedagogu dhe gazetari i njohur Tonin Çobani, u lind më 5 Tetor 1947. Pas diplomimit në Universitetin e Tiranës dhe studimeve pasuniversitare në Akademinë...

5 Tetor 1973, vendosja e marrëdhënieve diplomatike me Argjentinën

Midis vendit tonë dhe Republikës së Argjentinës, më 5 Tetor 1973, u vendosën marrëdhëniet diplomatike dhe konsullore.Referencat: Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare

5 Tetor 1976, përurimi i fabrikës së Uresë në Fier

Në Fier, më 5 Tetor 1976, u përurua Uzina e prodhimit të uresë. Duke u bashkuar me Uzinën e Nitratit të Atomit, u krijua...

5 Tetor 2000, miratimi i ligjit për Biodiversitetin

Me vendimin e Këshillit të Ministrave, më datë 5 Tetor 2000, u miratua Strategjia dhe Plani i Veprimit për Biodiversitetin në Shqipëri. Mbi këtë...

5 Tetor 1999, vënia në skenën e Teatrit Kombëtar të dramës...

Më 5 Tetor 1999, në skenën e Teatrit Kombëtar u dha drama “Ëndërr e një nate dimri”, sipas veprës “Kush e solli Doruntinën” të...