Arkivat Përditshëm e hënë tetor 9th, 2017

9 Tetor 1700, një shqiptar zgjidhet “Papë” i Vatikanit

Më 9 Tetor të vitit 1700, Kardinal Albani, zgjidhet Papë me emrin Kelment 11-të. Në këtë mënyrë në krye të Vatikanit, erdhi një nga...

9 Tetor 1774, Aleksandër Gjika nga Përmeti bëhet Princ i...

Aleksandër Gjika, me prejardhje nga Përmti, më 9 Tetor 1774, zë fronin princëror të Moldavisë, me emrin Gregori III. Ai e ka mbajtur disa...

9 Tetor 1831, u vra në atentat presidenti me origjinë Shqiptare...

Konti Janis Kapodistria, president i parë i Greqisë, u vra në një atentat, më 9 Tetor 1831. Ai ishte me prejardhje shqiptare dhe ka...

9 Tetor, Qeveria e Durrësit i paraqiti Klemansosë notë proteste

Delegacioni i Qeverisë së Përkohëshme të Durrësit në Paris, i paraqiti Kryetarit të Konferencës së Paqes, Zhorzh Klemanso, një notë me anë të së...

9 Tetor 1924, u botua numri i parë i gazetës “Liria”

Në Tiranë, më 9 Tetor 1924, doli numri i parë i fletores politike dhe letrare të paanëshme, me titullin “Lirija”. Gazeta kishte 4 faqe...

9 Tetor 1927, lindi Adem Nurja, inxhinier e gjeolog

Në Shkodër, më 9 Tetor 1927, u lind Adem Nurija, inxhinier gjeolog. Pas përfundimit të Politeknikumit në Tiranë, punoi në ndërmarrjen e shpimit në...

9 Tetor 1937, Mbretëria Shqiptare aderoi në konventën kundër drogës

Mbretëria Shqiptare, më 9 Tetor 1937 aderoi në “Konventën për Kufizimin e prodhimit dhe rregullimin e shpërndarjes së drogave”, nënshkruar në Gjenevë në Korrik...

9 Tetor 1943, u zhvillua beteja antinaziste e Arbanës

Lufta e Arbanës, ishte ndeshja e parë e madhe, ndërmjet  forcave partizane dhe atyre të Vermahtit gjerman, në rrethin e Tiranës. 2000 forca të...

9 Tetor 1947, aderimi në Traktatin e Paqes me...

Shqipëria aderoi në Traktatin e Paqes me Italinë, më 9 Tetor 1947, duke mbyllur kështu një nga periudhat më të vështira dhe më të...

9 Tetor 1978, u përurua Kombinati i Autotraktorëve

Më 9 Tetor 1978, u përurua Kombinati i Autotraktorëve në Tiranë, ish ndërmarrja më e madhe e industrisë mekanike në vendin tonë. Referencat: Thimi Çollaku /...

9 Tetor 1993, filmi “Zemra e Nënës” merr trofenë e argjendit

Në Festivalin Ndërkombëtar të filmit në Salerno të Italisë, filmi artistik shqiptar “Zemra e Nënës” më Tetor 1993, u laurua me trofenë e Argjendtë...

9 Tetor 1995, u miratua ligji për privatizimin

Kuvendi i Republikës së Shqipërisë, në seancën plenare, më datë 9 Tetor 1995, miratoi ligjin “Për shitjen e truallit të ndërmarrjeve që privatizohen”. Akti...

9 Tetor 2000, përfundoi ekspedita arkeologjike në Foniki

Më 9 Tetor të vitit 2000, përfundoi ekspedita arkeologjike shqiptaro-italiane në Foniki, 8 kilometra larg Delvinës. Ekspedita kryesohej nga Prof. Dr. Myzafer Korkuti. U...