Arkivat Përditshëm e martë tetor 10th, 2017

10 Tetor 1445, osmanët u thyen në Mokër

Në vitin 1445, hordhitë osmane, ndërmorën disa sulme për të hyrë në thellësi të trojeve arbërore, por pa sukses. Më 10 Tetor të po...

10 Tetor 1448, Venediku nxit përçarje në Arbëri

Senati i Venedikut, i mbledhur më 10 Tetor 1448, duke studiuar gjendjen pas disfatave të njëpasnjëshme, që pësoi Sulltani në Shqipëri, udhëzoi njerëzit e...

10 Tetor 1913, Gjakova ngre krye kundër serbo-malazezëve

Si përgjigje të barbarizmave të Serbo-Malazezëve, populli i Gjakovës , rroku armët. Në letrën që patrioti Dan Hasani shkruan, më 10 Tetor 1913, thekson...

10 Tetor 1926, hapja e shkollës Shqiptaro-Amerikane në Kavajë

Shkolla Bujqësore Shqiptaro-Amerikane e Kavajës, i hapi dyert e saj,  më 10 Tetor të vitit 1926. Verën e vitit 1930, u diplomuan 10 studentët...

10 Tetor 1893, lindi Jorgji Pano, mësues e patriot

Në një familje të lashtë tiranase, më 10 Tetor 1893, u lind patrioti dhe “Mësuesi i Merituar”, Jorgji Pano. Pas hapjes së shkollës shqipe...

10 Tetor 1922, përurimi i Bibliotekës Kombëtare

Më 10 Tetor 1922, u përurua Biblioteka Kombëtare. Ajo u krijua me 3000 vëllimet e trashëguara nga “Komsia Letrare e Shkodrës” dhe shoqëria “Vllaznia”....

10 Tetor 1937, testohet industria shqiptare, del me sukses

Komisioni i përbërë nga inxhinierët Tom Filipeu, Vasil Noçka dhe Tom Truja, më 10 Tetor 1937, provuan cilësinë dhe fortësinë e artikujve të prodhuar...

10 Tetor 1947, u pushkatua Enver Sazani, mjek e deputet

Në grupin e deputetëve, më 10 Tetor 1947, u pushkatua mjeku nga Gjirokastra, Enver Sazani. Studioi dhe u specializua për mjeksi në Universitetin e...

10 Tetor 1972, u themelua Akademia e Shkencave

Akademia e Shkencave e Shqipërisë u krijua më 10 Tetor 1972. Ajo është institucioni më i lartë shkencor i vendit. U krijua mbi bazën...

10 Tetor 1998, u miratua Kushtetuta

Me shumicë votash, Parlamenti i Republikës së Shqipërisë, më 10 Tetor 1998, miratoi Kushtetutën e re të vendit, që sanksionoi pluralizmin politik dhe kthimin...