Arkivat Përditshëm e mërkurë tetor 11th, 2017

11 Tetor 1900, Konica boton “Kalendari i Maleve”

Në kryeqytetin e Belgjikës, Bruksel, më 11 Tetor 1900, doli “Kalendari i Maleve”. Në 158 faqet e tij, ai përmbante festat fetare, ngjarjet historike...

11 Tetor, kërkesë për shkolla e kisha humanitare

Nga Bukureshti, patrioti Nikolla Naço, u dërgoi Fuqive të Mëdha, një thirrje në anglisht dhe frëngjisht, për ngritjen e shkollave dhe kishave në gjuhën...

11 Tetor 1911, u hap shkolla shqipe në Lumë

Atdhetari i shquar i krahinës së Lumës, Islam Spahiu dhe i biri, Rizai, më 11 Tetor 1911, hapën shkollën e parë shqipe në krahinën...

11 Tetor 1913, Fishta boton “Hylli i Dritës”

Në Tetor të vitit 1913, nën drejtimin e At Gjergj Fishtës, doli në Shkodër numri i parë i revistës “Hylli i dritës”. Ajo ishte...

11 Tetor 1922, kërkesë zyrtare e Shqipërisë për njohje

Pas përcaktimit të kufijve të Shqipërisë, Ministria e Punëve të Jashtme, me 11 Tetor 1922, u dërgoi të gjithë shteteve kërkesën për njohjen e...

11 Tetor 1933, u nënëshkrua konventa për filmin

Përfaqësuesi shqiptar në Gjenevë, nënshkroi, më 11 Tetor 1933, “Konventën Ndërkombëtare për lehtësimin e qarkullimit të filmave me karakter edukues.Referencat: Thimi Çollaku / Kalendari i...

11 Tetor 1937, u ringrit klubi “Adriatiku” në SHBA

Më 11 Tetor 1937, u riorganizua klubi patriotik “Adriatiku” i mërgimtarëve shqiptarë në SHBA. Ai ishte ngritur që më 1911, por gjatë krizës së...

11 Tetor 1938, u krijua Orkestra e Strehës Vorfnore

Orkestra e mandolinatave të Strehës Vorfnore të Tiranës, e përbërë nga 24 instrumentiste të mitura, më 11 Tetor 1938, shkoi në Banjat Mbbretërore (në...

11 Tetor 1991, nis privatizimi i SMTV-ve

Me vendim të Këshillit të Ministrave nr.377, datë 11 Tetor 1991, “Për shkrirjen e Stacioneve të Makinave e Traktorëve dhe krijimin e Ndërmarrjeve të...

11 Tetor 1995, u zhvillua Festivali Ballkanik i Teatrove të Kukllave

Për herë të parë në kryeqytetin tonë, nga data 11 deri më 15 Tetor 1995, u zhvillua Festivali Ballkanik i Teatrove të Kukllave, ku...

11 Tetor 1995, u vu linja ajrore Tiranë-Kajro

Midis Tiranës dhe Kajros, më 11 Tetor 1995, u vendos lidhja e rregullt ajrore. Për këtë u nënshkrua dhe marrëveshja përkatëse midis dy vendeve.Referencat: Thimi...

11 Tetor 1997 lindi Gjeneral-Leitnant, Muhamet Prodani

Gjenerali-leitnant, Muhamet Prodani, u nda nga jeta më 11 Tetor 1997. Në vitin 1974, si shumë kuadro të tjera ushtarake përjetoi kalvarin e burgjeve...