Arkivat Përditshëm e enjte tetor 12th, 2017

12 Tetor 1415, dokumenta për doganën e Ishmit

Dokumenti që mban datën 12 Tetor 1415, flet për doganën e portit të Ishmit. Ai dëshmon për qënien e një rrjeti doganor, një element...

12 Tetor 1879, u themelua “Shoqëria e të shtypurit shkronja shqip”

Në Stamboll, më 12 Tetor 1879, mërgimtarët shqiptarë themeluan “Shoqërinë e të shtypurit shkronja shqip”, që ka luajtur një rol të madh për emancipimin...

12 Tetor 1913, Esat Pasha formoi Qeveri në Durrës

Esat Pashë Toptani, më 12 Tetor 1913, shpalli në Durrës formimin e “Pleqësisë së Shqipërisë së Mesme”, në krye të së cilës u vu...

12 Tetor 1918, memorandum politik i Sevasti Qirjazit

Në emër të “Partisë Politike”, që drejtonte në SHBA, patriotia Sevasti Qiriazi, më 12 Tetor 1918, i dërgoi Fuqive të Mëdha një memorandum në...

12 Tetor 1920, kërkesë për pranim në Lidhjen e Kombeve

Qeveria Shqiptare e dalë nga Kongresi i Lushnjës, më 12 Tetor 1920, kishte bërë kërkesën për t’u pranuar në Lidhjen e Kombeve. Ky hap...

12 Tetor 1927, lindi Gjon Ujka, ekonomist

Luftëtari antifashist dhe ekonomisti i njohur Gjon Ujka, u lind në Shkodër, më 12 Tetor 1927. U diplomua në institutin e Tregëtisë së Leningradit....

12 Tetor 1937, numri i parë revsitës “Shkolla Kombëtare”

Më 12 Tetor 1937, doli numri i parë i revistës pedagogjike “Shkolla Kombëtare”. Trajtoi çështje praktike të arsimit fillor. Pas pushtimit fashist, revista qarkulloi...

12 Tetor 1937, u ndalua gazeta “Sazani”

Me urdhër të Ministrit të Brëndshëm Musa Juka, duke filluar nga 12 Tetori 1937, nuk lejohej hyrja në Shqipëri e gazetës “Sazani”.Referencat: Thimi Çollaku /...

12 Tetor 1947, tharja e kënetës së Maliqit

Me 12 Tetor 1947, përfundoi baza e parë për tharjen e kënetës së Maliqit. Për nevojën e bonifikimit të saj, ishte folur që në...

12 Tetor 1968, hekurudha Rogozhinë-Fier

Përurimi i hekurudhës Rrogozhinë-Fier, u bë më 12 Tetor 1968. Ajo është 54 kilometra e gjatë dhe lidh dy qëndrat e rëndësishme të Myzeqesë.Referencat: Thimi...

12 Tetor 1974, Spartakiada e III Kombëtare

Gjatë vitit 1973, u zhvillua Sparkada e III Kombëtare, ku morën pjesë mbi 300 mijë sportistë. Ajo përfundoi me manifestimin e 12 mijë nxënësve...

12 Tetor 1978, u përurua heci i Fierzës

Hidrocentrali i Fierzës, një nga më të mëdhenjtë e vendit tonë, u përurua më 12 Tetor 1978. Ai ka 4 agregate dhe një fuqi...

12 Tetor 1982, premiera e filmit “Një ngjarje në liqen”

Në kinematë e kryeqytetit, më 12 Tetor 1982, u dha premiera e filmit shqiptar “Një ngjarje në liqen” me skenar të Fatmir Dibrës dhe...

12 Tetor 1991, Adem Demaçi nderohet me çmimin “Saharov”

Më 12 Tetor 1991 Adem Demaçi, Mandela i Europës u nderua me çmimin “Saharov”.Referencat: Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare

12 Tetor 1994, miratimi i ligjit për pasurinë kulturore

Kuvendi i Republikës së Shqipërisë, i mbledhur në seancë plenare, më 12 Tetor të vitit 1994, miratoi ligjin, “Për mbrojtjen e pasurisë kulturore të...

12 Tetor 2000, marrëveshje për borxhin me Italinë

Ndërmjet Qeverisë Shqiptare dhe asaj Italiane, më 12 Tetor të vitit 2000, u nënshkruan dy marrëveshje për ristrukturimin e borxhit të jashtëm të Shqipërisë.Referencat: Thimi...