Arkivat Përditshëm e premte tetor 13th, 2017

Sytë nga Stokholmi për Kadarenë! Sot ndahen çmimet Nobel!

Në Stokholm të Suedisë sot ndahen çmimet Nobel. Ismail Kadare, më i madhi shkrimtar i gjallë Shqiptar, këtë herë është renditur i dyti ndër...

13 Tetor 1396, fretërit shqiptarë u përjashtuan nga taksa

Senati i Venedikut, pasi shqyrtoi lutjen e kuvendeve të fretëve në trojet shqiptare, më 13 Tetor 1396, i përjashtoi ato nga taksat për “sendet...

13 Tetor 1461, Skënderbeu ndihmon mbretin e Napolit

Forcat e bashkuara shqiptare dhe napolitane, më 13 Tetor 1461, sulmuan Orsinin, një nga kundërshtarët e mbretit të Napolit dhe aleatit të Gjergj Kastriotit...

13 Tetor 1912, mesha e parë shqip në SHBA

Më 13 Tetor të vitit 1912, u mbajt mesha e parë në gjuhën shqipe, në kishën shqiptare në South Bridge të Shteteve të Bashkuara....

13 Tetor 1924, Shqiperia e Nolit aderon në 2 konventa

Gjatë qeverisjes së  Fan Nolit, më 13 Tetor të vitit 1924, Shqipëria aderoi në dy akte të rëndësishme të së Drejtës Ndërkombëtare, “Konventa për...

13 Tetor 1924, themelimi i shoqërisë “Bashkimi”

Me nismën e Avni Rustemit, më 13 Tetor 1924, u themelua shoqëria “Bashkimi”, organizatë politike dhe shoqërore me karakter demokratik. Grumbulloi në gjirin e...

13 Tetor 1926, shërbim konsullor Shqipëri-Greqi

Pas bisedimeve që u zhvilluan në Athinë, më 13 Tetor 1926, u nënshkrua “Konventa për vendosjen e shërbimit konsullor midis Shqipërisë dhe Greqisë”.Referencat: Thimi Çollaku...

13 Tetor 1937, përurimi i shkollës për infermiere

Në Tiranë, më 13 Tetor 1937, u përurua shkolla e parë, për përgatitjen e infermiereve. Shkolla u hap me fondet e Kryqit të Kuq...

13 Tetor 1943, Italia i shpall luftë Gjermanisë

Qeveria Italiane e gjeneral Badolios, më 13 Tetor 1943, i shpalli luftë Gjermanisë dhe tre aleatët e mëdhenj, SHBA, BRSS dhe Anglia, e njohën...

13 Tetor 1931, lindi Dritëro Agolli

Poeti, shkrimtari dhe dramaturgu ynë i shquar Dritoro Agolli, u lind më 13 Tetor 1931. Ai ka dhënë ndihmesën e vet edhe në zhvillimet...

13 Tetor 1968, elektrifikimi i Dukagjinit

Më 13 Tetor 1968, në Selcë u bë përurimi i ndërtimit të rrugës automobilistike të Malësisë së Madhe si dhe përfundimi i elektrifikimit të...

13 Tetor 1969, Konferenca Kombëtare e Studimeve Pedagogjike

Në Tiranë, 13 deri 15 Tetor 1969, zhvilloi punimet Konferenca Kombëtare e Studimeve Pedagogjike.Referencat: Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare

13 Tetor 1992, marrëveshje për informim me Kosovën

Në Gjenevë, më 13 Tetor 1992, u përfundua marrëveshja midis Ministrisë së Republikës së Kosovës për informim dhe Radio-Televizionit Shqiptar.Referencat: Thimi Çollaku / Kalendari i...

13 Tetor 1995, Traktati i Miqësisë me Italinë

Në kryeqytetin Italian, më 13 Tetor 1995, u nënshkura “Traktati i Miqësisë dhe Bashkëpunimit midis Republikës së Shqipërisë dhe Republikës italiane”. Ai përbën bazën...