Arkivat Përditshëm e shtunë tetor 14th, 2017

Dy përvjetorë për të mos harruar gjuhën shqipe dhe arsimin në...

12 Tetori e gjeti Strugën më shqiptare se kurrë. 25 vjet më parë, shqiptarëve të Strugës, dikush deshi t'iu fik dritën e arsimit shqip, por...

14 Tetor 1450, Skënderbeu shpëton i vetëm Krujën; Venediku refuzoi ta...

Më 14 Tetor 1450, në kushte të vështira, Gjergj Kastrioti, i propozoi Venedikut, të merrte në dorëzim Krujën, në mënyrë që ajo të mos...

14 Tetor 1459 kapedanët himarjotë të gatshëm të luftojnë krah Rusisë

Më 14 Tetor 1459, tre kapedanë të Himarës, dërgojnë në Shën Petërburg, dy ambasadorë të tyre të shoqëruar me letrat përkatëse kredenciale. Ato ishin...

14 Tetor 1848, anglezi Eduart Lir pikturon Beratin

Në ditarin e tij piktori i shquar anglez, Eduart Lir, shkruan më 14 Tetor 1848, për arritjen në Berat, për pikturat që punoi atje...

14 Tetor 1912, u vra Spiro Bellkameni, patriot

Sot përkujtohet përvjetori i vrasjes së pabesë nga pushtuesit osmanë, të luftëtarit trim për çlirimin e Shqipërisë Spiro Bellkamani. Ai nuk i kishte mbushur...

14 Tetor 1912, u formua “Shoqëria e zezë për shpëtim”

Në Shkup, më 14 Tetor 1912, u formua, “Shoqëria e zezë për shpëtim”, ku bënin pjësë Sali Gjuka, Bedri Pejani, Rexhep Mitrovica. Ata shpallën...

14 Tetor 1927, vrasja e Ceno Kryeziut; diplomat në Çeki

Në kryeqytetin Çekosllovak, më 14 Tetor 1927, në një atetntat u vra kryediplomati shqiptar në Pragë, Ceno Kryeziu. Ai dyshohej të ishtë agjent jugosllav,...

14 Tetor 1915, pushtimi austriak i Shqipërisë së Mesme e të...

Gjatë Luftës së Parë Botërore, megjithëse Shqipëria ishte vend neutral e shpallur nga Fuqitë e Mëdha, u kthye në arenë luftrash e përleshjesh. Më...

14 Tetor 1920, lindi Prof. Ramadan Sokoli, studiues

U lind në Shkodër, më 14 Tetor 1920, Prof. Ramadan Sokoli, themelues i etnomuzikologjisë shqiptare. U diplomua për muzikë në Firence të Italisë. Pas...

14 Tetor 1921, numri i parë i revistës “Bujqësia”

Në Tetor të vitit 1921, doli revista e parë bujqësore “Bagëti e Bujqësi”. Në vitin 1928, vazhdoi botimin me titullin “Bujqësia”.Referencat: Thimi Çollaku / Kalendari...

14 Tetor 1929, vrasja e At Shtjefen Gjeçovit

Regjimi i kral Aleksandër Karagjorgjeviçit, më 14 Tetor 1929, vrau At Shtjefën Gjeçovin, veprimtar i shquar i lëvizjes atdhetare, etnograf, arkeolog, shkrimtar, që ka...

14 Tetor 1975, marrëdhënie diplomatike me Venezuelën

Më 14 Tetor 1975, midis Shqipërisë dhe Venezuelës, u vendosën marrëdhëniet diplomatike dhe konsullore.Referencat: Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare

14 Tetor 1985, përurimi i hekurudhës Fier-Vlorë

Hekurudha Fier-Vlorë, përfundoi ndërtimin në Tetor të vitit 1985. Më 14, të atij muaji, u bë përurimi i saj dhe treni arriti në qytetin...

14 Tetor 1997, u shua Halim Vatovci, arsimtar i Kosovës

Sot përkujtohet përvjetori i vdekjes së pishtarit të arsimit shqiptar në Kosovë, Halim Vatovcit, i cili u nda nga jeta, më 14 Tetor 1997....