Arkivat Përditshëm e hënë tetor 16th, 2017

16 Tetor 1455, ndër piktorët më të shquar, Andrea Aleksi nga...

Kontrata që mban datën 16 Tetor 1455, na prezanton Andrea Aleksin, me origjinë nga Durrësi, si një ndër piktorët, skulptorët dhe arkitektët më të...

16 Tetor 1798, Parga kundërshton thirrjen e Ali Pashë Tepelenës

Paria e Pargës, më 16 Tetor 1798, kundërshtonte thirrjen e Ali Pashë Tepelenës, për luftë kundër francezëve, për një marrëveshje dypalëshe me të dhe...

16 Tetor 1907, themelimi i shoqërisë “Besa”

Pas disa tubimeve në Prizren, Prishtinë dhe Lumë, më 19 Tetor 1907, u themelua shoqëria atdhetare “Besa”. Ajo u bënte thirrje gjithë shqiptarëve të...

16 Tetor 1908, lindi Enver Hoxha

Në Gjirokastër, më 16 Tetor 1908, u lind Enver Hoxha. Studimet e larta i kreu në Francë. Udhëhoqi Partine Komuniste Shqiptare dhe Luftën Nacionalçlirimtare....

16 Tetor 1912, mbledhja e Shkupit për mobilizim

Mbledhja e Shkupit, miratoi deklaratën e cila iu dorëzua Fuqive të Mëdha, më 16 Tetor 1912. Sipas saj shqiptarët morën armët, jo për të...

16 Tetor 1913, mbledhja e parë e KNK

Në Vlorë, më 16 Tetor 1913, Komisioni Ndërkombëtar i Kontrollit, i krijuar nga Konferenca e Ambasadorëve në Londër, mbajti mbledhjen e tij të parë....

16 Tetor 1921,u formua kabineti i Pandeli Evangjelit

Më 16 Tetor 1921, u formua kabineti i Pandeli Evangjelit. Ai mbante portofolin e Kryeministrit dhe Ministrit të Jashtëm, Ministër i Drejtësisë ishte Koço...

16 Tetor 1937, hapja e kinoteatrit “Rozafati”

Në kryeqytetin Shqiptar në 16 Tetor 1937, u hap kino-teatri “Rozafati”. Kinemaja e re kishte edhe trupën teatrore ku luante komiku Matish Prendushi.Referencat: Thimi Çollaku...

16 Tetor 1937, përurimi i pavionit shqiptar të artit në Paris

Në ekspozitën Ndërkombëtare të Arteve dhe të Teknikës në Paris, më 16 Tetor 1937, u përurua pavioni shqiptar me prodhime artizanati dhe vepra arti.Referencat: Thimi...

16 Tetor 1937, Pandeli Evangjeli zgjidhet Kryetar Parlamenti

Si rezultat i zgjedhjeve, që u bënë për parinë e Parlamentit, më 16 Tetor 1937, kryetar u zgjodh Pandeli Evangjeli dhe nënkryetar Hiqmet Delvina.Referencat: Thimi...

16 Tetor 1950, ndërtimi i ujësjellësit në Dropull të poshtëm

Më 16 Tetor 1950, përfundoi ndërtimi i ujësjellësit të Dropullit të Poshtëm. Referencat: Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare

16 Tetor 1999, linjë ajrore Tiranë-Prishtinë

Për të parën herë, më 16 Tetor 1999, u vendos linja e rregullt ajrore Tiranë-Prishtinë.Referencat: Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare

16 Tetor 1997, u shua Hysen Pelinku

Sot përkujtohet luftëtari antifashist, këngëtari i shquar dhe njëri prej punonjësve më të vjetër të Radio-Tiranës dhe Tetarit të Operas dhe Baletit, Hysen Pelinku....