Arkivat Përditshëm e mërkurë tetor 18th, 2017

Beteja e Fushëkosovës

Beteja e Fushëkosovës e vitit 1448, ka jehonë edhe në ditet e sotme. 568 vite të shkuara që atëherë  nuk kanë mjaftuar për t’ia...

18 Tetor 1081, Aleks Komneni u shpartallua në kodrat e Durrësit

Në betejën që u zhvillua, në kodrat në jug të Durrësit,  më 18 Tetor 1081, midis normanëve dhe ushtrisë bizantine, perandori Aleks Komneni, pësoi...

18 Tetor 1448, Huniadi u thye në Fushë Kosovë

Më 18 Tetor 1448, në fushën e Kosovës, afër Prishtinës, ushtria hungareze e udhëhequr nga Huniadi, u ndesh me ushtrinë osmane dhe pësoi disfatë...

18 Tetor 1861, u lind Gjerasim Qiriazi, pedagog e publicist

Pedagogu dhe publicist i dëgjuar Gjerasim Qiriazi, u lind në Manastir, më 18 Tetor 1861. Bashkë me motrat e tija, hapi shkollën e parë...

18 Tetor 1892, lindi Athanas Shundi, mjek dhe atdhetar

Mjeku dhe veprimtari atdhetar Athanas Mateo Shundi, u lind në Tiranë, më 18 Tetor 1892.Referencat: Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare

18 Tetor 1913, shqiptarët e Mançesterit mbështesin Qeverinë e Ismail Qemalit

Mërgimtarët shqiptarë të kolonisë së Mançesterit në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, të mbledhur më 18 Tetor 1913, i shprehin Ismail Qemalit dhe qeverisë,...

18 Tetor 1926, u çel shkolla bujqësore Shqiptaro-Amerikane

Në Malin e Robit, në Golem të Kavajës, më 18 Tetor 1926, u përurua ndërtesa e re e shkollës bujqësore shqiptaro-amerikane. U investuan 150...

18 Tetor 1935, u krijua shoqëria “Puna” në Kuçovë

Naftëtarët e Kuçovës, më 18 Tetor 1935, krijuan shoqërinë e tyre sindikaliste “Puna”.Referencat: Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare

18 Tetor 1937, u luajt drama “Stella Violandi”

Me skenografi dhe regji të Sokrat Mios, më 18 Tetor 1937, amatorët korçarë luajtën dramën “Stella Violandi”. Shfaqja pati sukses dhe u përsërit disa...

18 Tetor 1944, u krijua Orkestra Frymore e Ushtrisë

Në fshatin Priskë të Tiranës, më 18 Tetor 1944, u krijua Orkestra Frymore e Ushtrisë.Referencat: Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare

18 Tetor 1952, lindi Violeta Gudha, gazetare

Gazetaria Violeta Gudha, u lind më 18 Tetor 1952. Që në vitet studentore, në degën e gazetarisë në Universitetin e Tiranës, ajo ishte ndër...

18 Tetor 1962, marrëdhënie diplomatike me Jemenin

Më 18 Tetor 1962, u vendosën marrëdhëniet diplomatike midis vendit tonë dhe Republikës së Jemenit.Referencat: Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare