Arkivat Përditshëm e enjte tetor 19th, 2017

A e dini se mbajtja e plisit iu ndalohej me ligj...

Pak e dinë se në vitin 1938 ka patur një ligj që dënonte me gjobë të majme ata shtetas që mbanin qeleshe kombëtare mbi...

19 Tetor 1429, evidenca të mesjetës; Shqipëria eksportuese e madhe...

Kontrata që mban datën, 19 Tetor 1429 na dëshmon së Shqipëria në Mesjetë, ishte një eksportuese e rëndësishme e lëndës drusore. Nga Ishmi, Shufedaja,...

19 Tetor 1912, lufta për mbrojtjen e Shkodrës

Lufta për mbrojtjen e Shkodrës, nga sulmet e ushtrisë malazeze, filloi më 19 Tetor 1912, e përfundoi në Prill të vitit 1913. Me tradhëtinë...

19 Tetor 1920, lindi akademiku Mark Krasniqi

Në fshatin Glavacice, afër Pejës, më 19 Tetor 1920, u lind akademiku Mark Krasniqi. U diplomua për letërsi në Institutin e Padovës në Itali...

19 Tetor 1928, greva e punëtorëve të shoqërisë konçesionare “Mazorana”

Punëtorët e shoqërisë konçesionare italiane “Mazorana”, që merrej me ndërtimin e rrugëve dhe urave në Shqipëri, më 19 Tetor 1928, u hodhën në grevë....

19 Tetor 1938, u ndalua me ligj mbajtja e plisit “qelesheve...

Në “Fletoren zyrtare”, nr.81, datë 19 Tetor 1938, janë botuar disa dekrete mbretërore, që dënonin me gjoba të rënda shtetasit e veshur me rroba...

19 Tetor 1937, hap i madh në luftën kundër tuberkulozit

Pranë Institutit të Higjenës në Tiranë, më 19 Tetor 1937, u përurua “Shërbimi i përkujdesjes preventive kundra tuberkulozit” dhe me ndihmën e fondit Rokfeler,...

19 Tetor 1940, numri i parë i gazetës “Vullneti”

Në Gjirokastër, më 19 Tetor 1940, Vasil Alarupi, botoi numrin e parë të gazetës “Vullneti”.Referencat: Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare

19 Tetor 1946, u shfaq në Tiranë teatri “Portreti”

Trupa e Teatrit Popullor, më 19 Tetor 1946, vuri në skenë pjesën “Portreti” që bënte fjalë për fatin e vajzave të përdala. Shfaqja u...

19 Tetor 1966, u inagurua fabrika e Tullave Silikate

Më 19 Tetor 1966, u bë përurimi i Fabrikës së Tullave Silikate në Tiranë.Referencat: Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare

19 Tetor 2000, “Njeriu, virtyti, kafsha” tragjikomedi premierë

Në Teatrin Kombëtar, më 19 Tetor 2000, u dha premiera e tragji-komedisë “Njeriu, virtyti, kafsha”, të Pirandelos me regji të Drita Pelingut.Referencat: Thimi Çollaku /...

19 Tetor 2003, “Lumturimi” i Nënë Terezës

19 Tetor 2003, Nënë Tereza u shpall e “lumturuar” nga Papa Gjon Pali II, si simbol i ndihmës dhe respektit për “më të varfërit...