Arkivat Përditshëm e diel tetor 22nd, 2017

22 Tetor 1367, fëmijët e të “kamurve” merrnin mësime private

Një kontratë e nënshkruar më 22 Tetor 1367, na dëshmon se fëmijët e njerëzve të kamur të vendit tonë, në ato kohë të largëta,...

22 Tetor 1451, Andrea Aleksi pikturon Lozhën madhështore të Ankonës

Sipas kontratës  të datës 22 Tetor 1451, Andrea Aleksi, skulptori, piktori, dhe arkitekti i famshëm nga Durrësi, bashkë me mjeshtërin e madh Jura Mateun,...

22 Tetor 1835, kryengritja e Hamza Kazazit i kushton shtrenjt myftiut...

Më 22 Tetor 1835, kryeministri i Perandorisë Osmane, Mahmut Pashë Tërhalla, në vazhdë të reprezaljeve për shtypjen e kryengritjes të udhëhequr nga Hamza Kazazi...

22 Tetor 1880, 1000 vullnetarë shqiptarë luftuan për të mbrojtur Ulqinin

Në Klesnjë dhe në Shkallën e Mushkut pranë Ulqinit, më 22 Tetor 1880, mbi 1000 vullnetarë shqiptarë, u përleshën me forcat e shumta armike,...

22 Tetor, dy perandorë të Evropës duan kontrollin e administratës shqiptare

Pas takimit të perandorit rus me atë austriak në Myreshtek të Austrisë, ata u përpoqën të vendosin kontrollin e tyre mbi administratën civile dhe...

22 Tetor 1915, bullgarët pushtojnë Shkupin

Ushtritë bullgare pushtuan Shkupin.Referencat: Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare

22 Tetor 1916, pushtimi i Korçës nga forcat franceze

Më 22 Tetor 2016, ushtritë franceze, në kuadrin e veprimeve të Luftës së Parë Botërore, pushtuan Korçën dhe rrethinat e saj. Repartet greke të...

22 Tetor 1919, notë proteste për Fuqitë e Mëdha

Në emër të popullit shqiptar më 22 Tetor 1919, Fuqive të Mëdha iu dërgua një protestë, që kundërshtonte kërkesat e Italisë për protektoratin dhe...

22 Tetor 1944, krijimi i Ministrisë së Shëndetësisë

Me krijimin e në Berat të Qeverisë së Përkohëshme Demokratike të Shqipërisë, më 22 Tetor 1944, për herë të parë në vendin tonë, fillon...

22 Tetor 1942, vdes Shyqyri Ishmi, Hero i Popullit

Sot përkujtohet përvjetori i rënies së “Heroit të Popullit” Shyqyri Ishmi. Ai u lind në Tivar, më 1922. Mori pjesë në qëndresën e 7...

22 Tetor 1946, Incidenti i Korfuzit

Më 22 Tetor 1946, ndodhi i ashtuquajturi “Incident i Korfuzit”. Dy destrojerë britanikë, ndeshën në mina ndërsa po kalonin ngushticën e Korfuzit. Njëri prej...

22 Tetor 1997, vdes Arqipeshkvi i Shkodrës Frano Ilia

Në moshën 79 vjeçare, më 22 Tetor 1997, u nda nga jeta Arqipeshkvi i Shkodrës  Frano Ilia, i cili 20 vjet të jetës, i...