Arkivat Përditshëm e mërkurë tetor 25th, 2017

25 Tetor 1774, vëllezërit Zografi pikturojnë në Voskopojë

Vëllezërit  Kostandin dhe Athanas Zografi, piktorë afreskesh dhe ikonash nga fshatrat e Mokrës të Korçës, më 25 Tetor 1774, përfunduan zbukurimin e kishës së...

25 Tetor 1880, Sulltani ndërron pashallarët për të pushtuar Ulqinin

Më 25 Tetor 1880, Sulltani e zëvendësoi sundimtarin e Shkodrës Riza Pasha me marshallin Dervish Pasha, i cili njihej si dorë e fortë e...

25 Tetor 1887, Francesco Krispi: autonomia e Shqipërisë pa gjak

Në një banket që shtroi Francesco Krispi, kryeministri Italian me prejardhje shqiptare, më 25 Tetor 1887 në Torino, foli për të drejtat e popujve...

25 Tetor 1893, Gjergj Theodhori vihet në krye të shoqërisë “Dituria”...

Më 25 Tetor 1893, në krye të komitetit të shoqërisë patriotike të shqiptarëve të Rumanisë “Dituria”, u zgjodh Gjergj Theodhori dhe sekretar i saj...

25 Tetor 1915, lindi Veli Stafa, poet

Më 25 Tetor 1915 u lind poeti dhe prozatori Veli Stafa, i njohur me pseudonimin Platonicus. Filloi të shkruajë dhe të botojë që në...

25 Tetor 1917, u hap në Korçë Liceu Kombëtar

Sot arsimi ynë kremton përvjetorin e hapjes së Liceut Kombëtar të Korçës. Ai filloi veprimtarinë më 25 Tetor 1917, me vendim të Këshillit Qeveritar...

25 Tetor 1919, letra e parisë vlonjate për Presidentin Willson

Paria e lagjeve të Vlorës dhe 40 fshatrave të krahinës, më 25 Tetor 1919, i dërguan presidentit Willson, kryetar i delagacionit amerikan në Konferencën...

25 Tetor 1925, Parlamenti miratoi vijën kufitare me Jugosllavinë

Të dy dhomat e Parlamentit Shqiptar, më 25 Tetor 1925, miratuan linjën e kufirit shqiptaro-jugosllav, duke i lënë Beogradit Velipojën dhe Shën Naumin.Referencat: Thimi Çollaku...

25 Tetor 1937, Konti De Montale: kryekonsull nderi i Mbretërisë Shqiptare...

Me dekretin mbretëror datë 25 Tetor 1937, Konti De Montale, emërohej kryekonsull nderi i Mbretërisë Shqiptare në zyrën konsullore, që u hap në Nju...

25 Tetor 1970, përfundoi elektrifikimi

Më 25 Tetor 1970, përfundoi elektrifikimi i të gjitha fshatrave të Shqipërisë. U elektrifikuan 1759 fshatra.Referencat: Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare

25 Tetor 1990, Ismail Kadare kërkoi strehim politik në Francë

Shkrimtari Ismail Kadare, disa herë kandidat për çmimin “Nobel”, më 25 Tetor 1990, kërkoi strehim politik në Francë, ku banon edhe sot.Referencat: Thimi Çollaku /...

25 Tetor 1976, premiera e filmit “Përballimi”

Në kinematë e Tiranës, më 25 Tetor 1976, u dha premiera e filmit shqiptar “Përballimi”, me skenar të Teodor Laços, regji të Viktor Gjikës...