Arkivat Përditshëm e enjte tetor 26th, 2017

26 Tetor 1450, Sulltan Murati II dështon me sukses të plotë...

Me 26 Tetor 1450, pas pesë muaj betejash dhe gjakderdhjesh, Sulltan Murati II, i ngriti shatorret nga rrethimi i Krujës dhe u tërhoq në...

26 Tetor 1467, Skënderbeu çliroi Kepin e Rodonit

549 vjet të shkuara, Gjergj Kastrioti çliroi Kepin e Rodonit dhe Kështjellën e tij strategjike. Më 26 Tetor 1467, ai i kërkoi Venedikut t’a...

26 Tetor 1863, Konferencë themeluese e Kryqit të Kuq

Konferenca Ndërkombëtare e 14 vendeve, që u mbajt në Gjenevë, më 26 Tetor 1863, hodhi bazat e Kryqit të Kuq, ku bën pjesë dhe...

26 Tetor 1907, u lind Dr. i Shkencave Dhimitër Pinguli

Doktori i Shkencave Dhimitër Pinguli, u lind në Berat, më 26 Tetor 1907. Ai ndoqi normalen e Beratit dhe Gjimnazin e Shkodrës dhe fitoi...

26 Tetor 1912, pushtuesit serbë hynë në Shkup

Vjeshtën e vitit 1912, armatat serbe kishin pushtuar  pothuaj gjithë Kosovën. Ata kishin marrë Prishtinën, Prizrenin, Gjakovën dhe nëpër luginën e Drinit, iu drejtuan...

26 Tetor, letër e redaksisë së “L’ Albanie” për Minstrin Sonino

Komiteti i redaksisë së revistës “L’ Albanie” të Lozanës, në një letër proteste drejtuar Ministrit të Jashtëm Italian Sonino, kundërshtonte protektoratin Italian mbi Shqipërinë.Referencat: Thimi...

26 Tetor 1922, u formua kabineti i Zogut

Më 26 Tetor 1922, u formua kabineti i Zogut, me kryeministër Ahmet Zogun, Ministër i Jashtëm dhe i Drejtësisë – Iliaz Vrioni, Ministër i...

26 Tetor 1936, koncerti recital i Tefta Tashkos në Korçë

Më 26 Tetor 1936, sopranoja Tefta Tashko, realizoi në Korçë një recital prej 2 orësh. Në sallën e vogël kishte mbi 500 dëgjues. E...

26 Tetor 1944, pezullimi Qeveria Kuislinge

Regjenca dhe Qeveria Kuislinge, të ngritura nga pushtuesit nazistë, shpallën botërisht se i japin fund, çdo veprimtarie politike dhe administrative.Referencat: Thimi Çollaku / Kalendari i...

26 Tetor 1947, lindi Mina Qirici, gazetar dhe shkrimtar

Gazetari dhe shkrimtari Mina Qirici, u lind më 26 Tetor 1947. Është diplomuar në Akademinë e Mbrojtjes dhe në Universitetin e Tiranës. Ka kryer...

26 Tetor 1976, premierë e filmit “Thirrja”

Në ekranet e kryeqytetit për herë të parë, më 26 Tetor 1976, u shfaq filmi artistik “Thirrja”, me skenar të Kujtim Gjonajt dhe Ilind...

26 Tetor 1997, Monsinjor Frano Ilia, Qytetar Nderi i Shkodrës

Monsinjor Frano Ilia, më 26 Tetor 1997, u shpall “Qytetar Nderi i Shkodrës” dhe shkolla e Mjedës, vendlindja e tij, mori emrin e prelatit...

26 Tetor 1948, u shua Mihal Bellkameni, atdhetar e patriot

Mihal Ballkameni, ka qënë nje luftëtar aktiv në Lëvizjen Kombëtare. Ai ka qënë anëtar i çetës së Spiro Bellkamenit. Me një kulture të gjerë...