Arkivat Përditshëm e premte tetor 27th, 2017

27 Tetor 1735, premierë e operas “Skënderbeu” në Versajë

Në skenën e Teatrit të Versajës në Paris, mbrëmjen e 27 Tetorit 1735, u dha premiera e operas “Skënderbeu”, të kompozitorëve francezë Fransua Frankes...

27 Tetor 1887, lindi Mihal Sherko, gazetar e diplomat

Në Korçë, më 27 Tetor 1887, u lind gazetari, pedagogu dhe diplomati i shquar Mihal Sherko. U diplomua për histori, filozofi dhe pedagogji. Ka...

27 Tetor 1912, Ismail Qemali mbledh koloninë e Bukureshtit

Më 27 Tetor 1912, Ismail Qemali arriti në kryeqytetin rumun Bukuresht dhe u prit nga mërgimtarët tanë. Ai synonte të stabilizonte koloninë shqiptare, por...

27 Tetor 1914, Greqia shpall zyrtarisht pushtimin e Shqipërisë së Jugut

Më 27 Tetor 1914, qeveria greke e shpalli zyrtarisht, pushtimin e Shqipërisë së Jugut.Referencat: Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare

27 Tetor 1919, diplomacia perëndimore deklaron sovranitetin Italian mbi Vlorën

Më 27 Tetor 1919, diplomacia perëndimore deklaroi zyrtarisht se ishte pranuar mandati i Italisë mbi Shqipërinë dhe sovraniteti i saj mbi Sazanin dhe Vlorën....

27 Tetor 1921, numri i parë i gazetës fetare “Reforma”

Më 27 Tetor 1921, doli numri i parë i gazetës fetare, politike e letrare “Reforma”. Atë e nxirrte Kryegjyshata e Tiranës. Vijoi të botohej...

27 Tetor 1923, lindi Maliq Herri, solist i TOB

Këngëtari i shquar Maliq Herri, solist i Teatrit të Operas dhe Baletit, u lind më 27 Tetor 1923. Veprimtarinë muzikore e nisi në Radio-Tirana...

27 Tetor 1928, Konica nënëshkruan dy akte me presidentin Amerikan

Në Washington, nga Presidenti Amerikan dhe Ministri ynë Fuqiplotë Faik Konica, më 27 Tetor 1928, u nënëshkruan dy akte të rëndësishme bilaterale: “Traktati i...

27 Tetor 1950, ngritja e Teatrit Qëndror të Kukullave

Në ish godinën e parlamentit shqiptar në Tiranë, më 27 Tetor 1950, u ngrit Teatri Qëndror i Kukullave, i pari institucion profesionist i këtij...

27 Tetor 1957, Panajot Kanaçi interpreton “Fatosi partizan”

Në skenën e Teatrit të Operas dhe Baletit, më 27 Tetor 1957, u luajt baleti shqiptar me muzikë të Kozma Larës “Fatosi partizan”,  me...

27 Tetor 1998, skadoi afati i ultimatumit të NATO-s mbi...

Në orën 20:00, të 27 Tetorit 1998 skadoi afati i ultimatumit të NATO-s drejtuar Beogradit, për respektimin e marrëveshjeve të përfunduara me Perëndimin, lidhur...