Arkivat Përditshëm e shtunë tetor 28th, 2017

Si e hidhte firmën diktatori Enver Hoxha?

Mbi nje librezë ushtarake të vitit 1946, më 9 Shtator dora e Enver Hoxhës ka rrëshqitur lirshëm stilografin me bojë blu mbi letër. Ai...

28 Tetor 1879, 1000 malësorë të armatosur, vullnetarë në mbrojtje të...

Për të mbrojtur Plavën e Gucinë, nga pushtimi i malazezëve, më 28 Tetor 1879, aty u mblodhën 700 vullnetarë shkodranë, të komanduar nga Isuf...

28 Tetor 1897, burgoset nga osmanët patrioti Murat Toptani

Skulptori, poeti dhe patrioti rilindas Murat Toptani, më 28 Tetor 1897, u arrestua nga pushtuesit osmanë për veprimtari patriotike. Për disa kohë, ai u...

28 Tetor 1922, u lind Gaqo Shqau, pedagog

Në Korçë, më 28 Tetor 1922, u lind ekonomisti dhe pedagogu Gaqo Shqau. Pas Liceut të Korçës, ndoqi studimet e larta për ekonomik, në...

28 Tetor 1927, manifestimi i parë antifashist në Shkodër

Dega e Bankës Kombëtare në Shkodër, më 28 Tetor 1927, me rastin e festës së fashizmit Italian, ngriti në ndërtesën e saj, flamurin Italian....

28 Tetor 1937, konkurs ndërkombëtar kulture për monumentin e Skënderbeut

Komisioni për shqyrtimin e veprave të paraqitura, për konkursin e monumentit të Gjergj Kastriotit Skënderbeu, më 28 Tetor 1937, i dha çmimin e parë...

28 Tetor 1940, Italia i shpall luftë Greqisë

Më 28 Tetor 1940, Qeveria fashiste e Romës, i shpalli luftë Greqisë dhe filloi veprimet ushtarake. Në të njëjtën ditë edhe qeveria kolaboracioniste e...

28 Tetor 1942, revista “Lajme nga Partia Kombëtare Fashiste”

Më 28 Tetor 1942, doli numri i parë i revistës “Lajme nga Partia Kombëtare Fashiste”. Ky ishte një organ i shtypit me funksion përhapjen...

28 Tetor 1944, maskara e Ladorishtit

Në Ladorisht të Strugës, fshat që banohet vetëm nga shqiptarë, më 28 Tetor 1944, nazistët vranë 101 banorë të pafajshëm, shumica gra, fëmijë, pleq...

28 Tetor 1961, u hap Instituti i Kulturës Fizike “Vojo Kushi”

Në Tiranë, më 28 Tetor 1961, hapi dyert Instituti i Kulturës Fizike “Vojo Kushi”, që ka përgatitur mijëra fiskulturistë dhe pedagogë për fushat e...

28 Tetor 1971, përurimi i hidrocentralit Vau Dejës

Në kaskadën e Drinit, jo më larg Shkodrës, më 28 Tetor 1971, u përurua hidrocentrali i Vaut të Dejës, më një fuqi të vendosur...

28 Tetor 1981, premierë e filmit “Gjurmë në kaltërsi”

Në kinematë e kryeqytetit, më 28 Tetor 1981, u dha premiera e filmit artistik shqiptar “Gjurmë në kaltërsi”, me skenar të Lazar Çulit dhe...

28 Tetor 1981, u përurua Muzeu Historik Kombëtar

Në qendër të Tiranës, më 28 Tetor 1981, u përurua Muzeu Historik Kombëtar.Referencat: Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare

28 Tetor 1998, Millenium e para kinema pas 90’

Parlamenti i Republikës së Shqipërisë, më 28 Tetor 1998, miratoi shumën prej 9 milion lekësh të rinj, për ndërtimin e kinemasë së parë në...