Arkivat Përditshëm e martë tetor 31st, 2017

Kush e kreu transaksionin e parë bankar në Shqipëri dhe kur!

A e dini se ku dhe kur është kryer i pari veprim banker në Shqipëri?  Është pikërisht Lezha dhe mos u çudisni, ishte Skënderbeu...

Ja në sa qytete ngrihet busti i Skënderbeut

Skënderbeu është heroi kombëtar i shqiptarëve, por tashmë prej shekujsh ai është bërë symbol i lirisë, pathyeshmërisë dhe mbrojtjes së krishtërimit. Kjo figurë historike...

Një poemë e pabotuar dhe e pazakontë e lirikut më të...

19 mijë e 308 fletë dorëshkrime të Lasgush Poradecit, 8562 fletë shkrimi, 3662 fletë gazete, 26 revista, 1606 fotografi dhe kartolina, 315 ftesa dhe...

31 Tetor 1460, letërkëmbim që dëshmon diplomacinë e hollë të Skënderbeut

Letërkëmbimi që pati Skënderbeu me mbretin e Napolit, Ferdinandin dhe princin e Tarantit, Johan Antuan de Ursine, më 31 Tetor 1460, dëshmojnë se Heroi ...

31 Tetor 1835, shtypet me gjak e hekur kryengritja e Shkodrës

Më 31 Tetor 1835, Hafiz Pasha e shtypi me hekur dhe zjarr  kryengritjen që shpërtheu në Shkodër, në Maj të atij viti.  Pasi plaçkiti...

31 Tetor 1843, u lind Mehmet Pashë Dërhalla

Në Gradec të Tetovës, më 31 Tetor 1843, u lind luftëtari për lirinë dhe pavarësinë e Shqipërisë, ushtaraku Mehmet Dërhalla. U diplomua në Akademinë...

31 Tetor 1918, ushtria Italiane hyn në Shkodër

Ushtria italiane, e nxitur edhe nga aleatët e Antantës, filloi sulmin kundër forcave austro-hungareze, që kishin pushtuar tokat shqiptare, dhe pasi mori Tiranën marshoi...

31 Tetor 1921, hyri në fuqi Konventa e Lundrimit

Më 31 Tetor 1921, hyri ne fuqi Konventa dhe Statuti mbi regjimin e lundrimit të rrugëve ujore me interes ndërkombëtar. Shqipëria e kishte ratifikuar,...

31 Tetor 1926, marrëveshje tregëtare me Bullgarinë

Me shkëmbim notash, më 31 Tetor të vitit 1926, në Tiranë, u përfundua Marrëveshja tregëtare e përkohshme mbi bazën e reciprocitetit  dhe të principit...

31 Tetor 1951, nisi prodhimin Kombinati i sheqerit Maliq

Më 31 Tetor  1951, përfundoi dhe u vu në shfrytëzim Kombinati i Sheqerit në Maliq. Kështu filloi përpunimi i panxharit dhe prodhimi i sheqerit...

31 Tetor 1991, marrëveshje për investime me Republikën Federale Gjermane

Në kryeqytetin e Republikës Federale të Gjermanisë, Bon, më 31 Tetor 1991, u përfundua marrëveshja midis Republikës së Shqipërisë dhe Republikës Federale të Gjermanisë,...

31 Tetor 1995, Shqipëria aderon në Konventën për Faunën dhe Florën

Republika e Shqipërisë, me politikën e saj të jashtme të hapjes në Botë, më 31 Tetor 1995, aderoi në Konventën e Bernës “Për ruajtjen...