Arkiva Mujore nëntor 2017

21 Nëntor 1918, Pleqësia e Hotit dhe Grudës u kërkon Fuqive...

Pleqësia e Hotit dhe Grudës, më 21 Nëntor 1918, me anë të një memorandumi që i dërguan Uashingtonit, Parisit, Londrës dhe Romës, u kërkonin...

21 Nëntor 1921, numri i parë i gazetës “The Albanian Journal”

Në Chicago të Shteteve të Bashkuara të Amerikës mërgimtarët tanë, më 21 Nëntor 1921, nxorrën numrin e parë të së përmuajshmes “The Albanian Journal”,...

21 Nëntor 1943, themelimi i Legalitetit

Në fshatin Zallherr të Tiranës, më 21 Nëntor 1943, u mbajt Kongresi i përkrahësve të Monarkisë. Ai shpalli themelimin e Legalitetit me kryetar Abaz...

21 Nëntor 1944, krijohet Shkolla Dramatike

Më 21 Nëntor 1944, u ngrit Shkolla Dramatike, që e drejtonte regjizori Sokrat Mio. Në këtë shkollë morën njohuritë e para artistike teatrore Besim...

Ekspozitë me rastin e 100-vjetorit të Kongresit të Manastirit, 20 Nëntor...

Dëftesa është një nga shumë objektet origjinale që janë ekspozuar me rastin e 100-vjetorit të Kongresit të Manastirit, nga Shoqata Mbarëkombëtare e Koleksionistëve Shqiptarë....

20 Nëntor 1379, Balsha II u konfirmon privilegjet e vjetra...

Në qytetin e lashtë të Retacit, më 20 Nëntor 1379, Balsha II, lëshoi urdhërin ku i konfirmon  raguzianëve, të gjitha privilegjet e vjetra. Në...

20 Nëntor 1912, mbërritja në Durrës e Ismail Qemalit

Më 20 nëntor 1912, Ismail Qemali arriti në Durrës. Ai dhe njerëzit që e shoqëronin u pritën me nderime nga qytetarët. Ishin marrë të...

20 Nëntor 1924, Konventa Konsullore Shqipëri-Itali

Në Romë më 20 Nëntor 1924, u nënshkrua “Konventa konsullore ndërmjet Italisë dhe Shqipërisë”. Ajo hyri në fuqi një vit me pas.Referencat: Thimi Çollaku /...

20 Nëntor 1925, komisioni parlamentar heton abuzimet e Mufit Libohovës

Më 20 Nëntor 1925, përfundoi hetimet komisioni parlamentar lidhur me abuzimet e kryeministrit Mufit Libohova dhe anëtarëve të kabinetit të tij. Ai zbuloi abuzime...

20 Nëntor 1925, lindi akademiku Bedri Dedja

Në qytetin e Elbasanit, më 20 Nëntor 1925, u lind pedagogu i shquar, psikologu, shkrimtari për fëmijë, akademiku Bedri Dedja. U diplomua në Universitetin...

20 Nëntor 1972, Kongresi i Drejtshkrimit të Gjuhës Shqipe

Në Tiranë më 20 Nëntor 1972, filloi punimet Kongresi i Drejtshkrimit të Gjuhës Shqipe. 87 studjues nga Shqipëria, Kosova, Maqedonia, Mali i Zi dhe...

20 Nëntor 1947, përkujtohet sot Nako Spiru

Sot përkujtohet luftëtari antifashist, ekonomisti dhe politikani i shquar Nako Spiru. Ai ishte ndër drejtuesit e Luftës Nacionalçlirimtare, që punoi kryesisht me rininë dhe...

20 Nëntor 1981, përurohet hekurudha Laç-Shkodër

Më 20 Nëntor 1981, u përurua hekurudha Laç-Shkodër.Referencat: Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare

20 Nëntor 1997, kremtohet 100 vjetori i shtypshkronjës Mbrothtësia

Në mjediset e Bibliotekës Kombëtare në Tiranë, më 20 Nëntor 1997, u kremtua 100 vjetori i shtypshkronjës “Mbrothtësia”, e ngritur në Sofje të Bullgarisë...

19 Nëntor 1880, formohet një Komitet në Shkodër për mbrojtjen e...

Gjatë fushatës antishqiptare të Dervish Pashës, më 19 Nëntor 1880, në Shkodër u formua një Komitet prej 12 vetash që i bëri thirrje patriotëve...

19 Nëntor 1882, përkujtohet sot poeti arbëresh Gavril Dara i Riu

Bota e letrave shqipe, përkujton  patriotin   arbëresh, poetin, gazetarin, historianin dhe arkeologun Gavril Dara i Riu. U bë i njohur sidomos me poemën: “Kënga...

19 Nëntor 1912, Greqia pushton Himarën

Gjatë Luftës së Parë Ballkanike, Greqia pasi kishte rrethuar Janinën dhe kishte marrë Sazanin, më 19 Nëntor 1912, pushtoi edhe Himarën dhe fshatrat përreth.Referencat: Thimi...

19 Nëntor 1920, formohet Kabineti i Iliaz Vrionit

Iliaz Vrioni, i ngarkuar me detyrën e kryeministrit, më 19 Nëntor 1920, formoi kabinetin e ri ku bënin pjesë Xhafer Ypi-Ministër i Drejtësisë, Iljaz...

19 Nëntor 1921, Lidhja e Kombeve konstaton ndërhyrjen e Beogradit në...

Komisioni Hetimor i Lidhjes së Kombeve, që erdhi në Shqipëri, më 19 Nëntor 1921, konstatoi ndërhyrjen e armatosur jugosllave dhe mbështetjen e hapur të...

19 Nëntor 1935, greva e punëtorëve të shoqërisë italiane AIPA në...

Më 19 Nëntor 1935, mbi 1500 punëtorë shqiptarë që punonin, pranë shoqërisë italiane AIPA në Kuçovë, u ngritën në greva, duke kërkuar paga më...