Arkivat Përditshëm e martë nëntor 14th, 2017

14 nëntor 1716, përkujtohet filozofi Gotfrid Lejbnic

Sot përkujtohet filozofi i madh gjerman Gotfrid Lejbnic, i cili me letrat e tij vuri gurin e parë themeltar në studimet albanologjike. Shkencëtari universal,...

14 Nëntor 1647, Gjergj Vlodanji shkruan për kryengritjen shqiptare kundër otomanëve

Në letrën e datës, 14 Nëntor 1647, fisniku Gjergj Vlodanji, shkruan për kryengritjen që ka shpërthyer në Shqipëri kundër pushtuesëve osmanë dhe për përpjekjet...

14 Nëntor 1866, Elena Gjika sygjeron ngritjen e Akademisë Shqiptare në...

Në letrën që Elena Gjika i shkruan De Radës, më 14 Nëntor 1866, theksonte nevojën e themelimit të një shoqate letrare, e cila do...

14 Nëntor 1901, gazeta “Drita”

Në kryeqytetin bullgar Sofje, më 14 Nëntor 1901, doli numri i parë i gazetës se përdyjavëshme “Drita”. Fletoren politike, shoqërore, kulturore e letrare e...

14 Nëntor 1907, gazeta “Dashamiri” në Trieste

Gazeta tjetër shqiptare “Dashamiri” që botohej në Trieste, doli në dritë, më 14 Nëntor 1907. Të përdyjavshmen politike, shoqërore, ekonomike, kulturore dhe letrare e...

14 Nëntor 1908, Kongresi i Manastirit

Më 14 nëntor 1908, në Manastir filloi punimet Kongresi i Manastirit. Ata që u mblodhën dhe i dhanë Shqipërisë dhe shqiptarëve, alfabetin qe përdorim...

14 Nëntor 1920, jep dorëheqjen Kabineti i Sulejman Delvinës

Kabineti i Sulejman Delvinës, më 14 Nëntor 1920, dha dorëheqjen. Ai kërkoi të respektohej dëshira e popullit dhe të bëheshin zgjedhjet për asamblenë kushtetuese,...

14 nëntor 1926, kryengritja antizogiste e Dukagjinit

Në Nëntor të vitit 1926, shpërtheu kryengritja antizogiste e Dukagjinit. Ajo u përhap edhe në Pukë dhe krahina të tjera të Malësisë. Kryengritja u...

14 Nëntor 1944, beteja e Mushqetasë kundër forcave naziste

Në kuadrin e Luftës së Tiranës, më 14 Nëntor 1944, u zhvillua beteja e Mushqetasë, një nga përleshjet më të sukseshme kundër forcave naziste....

14 Nëntor 1992, marrëveshja Shqipëri-Hungari mbi sistemin e taksimit

Në Tiranë, më 14 Nëntor 1992, u përfundua Marrëveshja Shqipëri-Hungari, për eleminimin e taksimit të dyfishtë dhe të ardhurave mbi kapitalin.Referencat: Thimi Çollaku / Kalendari...

14 Nëntor 1997, ceremonia mortore e tragjedisë së Otrantos

Në ceremoninë e dhimbshme mortore, që u organizua në Vlorë, më 14 Nëntor 1997, u varrosën 42 nga 52 viktimat e tragjedisë të Kanalit...