Arkiva Mujore dhjetor 2017

31 Dhjetor 1454, përballë ekspeditës kundër shqiptarëve Venediku mban anën e...

Të informuar për ekspeditën osmane, që po përgatitej kundër Shqipërisë, Senati i Venedikut, i mbledhur më 31 Dhjetor 1454, vendosi “se duhet të ruajmë...

31 Dhjetor 1901, ndahet nga jeta Zef Serembe, një nga lirikët...

Ditën e fundit të vitit 1901, u nda nga jeta Zef Serembe, një nga lirikët më të fuqishëm dhe më të ndjeshëm të letërsisë...

31 Dhjetor 1919, raport i gjeneralit francez De Furtu: trazirat në...

Në raportin, që i dërgon komandës në Selanik, më 31 Dhjetor 1919, gjenerali francez De Furtu, shkruan për trazirat në Shqipëri, sidomos në Shqipërinë...

31 Dhjetor 1937, koncert në Oborrin Mbretëror i Tefta Tashkos

Mbrëmjen e 31 Dhjetorit 1937, Tefta Tashko dhe pianistja Lola Aleksi, dhanë një koncert festiv në Oborrin Mbretëror në Tiranë. Ishin të pranishëm Mbreti...

31 Dhjetor 1943, u mbajt Konferenca e Bujanit

Më 31 Dhjetor 1943 deri më 2 Janar 1944, në malësinë e Gjakovës, zhvilloi punimet Konferenca e Bujanit, e cilësuar shpesh si Lidhja e...

31 Dhjetor 1958, Shqipëria merr pjesë në Vitin e tretë Gjeofizik...

31 Korrik 1957 deri më 31 Dhjetor 1958, u organizua “Viti i tretë gjeofizik ndërkombëtar”, ku për here të parë mori pjesë edhe vendi...

30 Dhjetor 1903, lindi Odhise Paskali, babai i skulpturës Shqiptare

“Skulptori i Popullit” dhe anëtari  i Akademisë së Shkencave Odhise Paskali, u lind në Përmet, më 30 Dhjetor 1903. Ai e shkroi biografinë e...

30 Dhjetor 1912, u shua Gjergj Qiriazi, rilindas i madh, publicist...

Sot përkujtohet përvjetori i vdekjes së rilindasit të shquar, publicistit dhe pedagogut Gjergj Qiriazi. Ai u bë nismëtar dhe krijues i klubit shqiptar “Bashkimi”...

30 Dhjetor 1921, u krijua Kryqi i Kuq Shqiptar

Organizata humanitare e Kryqit të Kuq Shqiptar,  u krijua më 30 Dhjetor 1921. Në vitin 1923, u anëtarësua në Ligën Ndërkombëtare të Shoqërive të...

30 Dhjetor 1985, u shua Theofan Papa, studiues i shquar i...

Vdekja e parakohshme e Theofan Papës, më 30 Dhjetor 1985, ishte një humbje e madhe për kulturën tonë kombëtare. Ai mbetet si një nga...

29 Dhjetor 1919, mërgimtarët e Kanadasë, Zvicrës dhe Amerikës; protestë telegrafike...

Përfaqësuesit e komuniteteve të mërgimtarëve shqiptarë në Kanada, Amerikë e Zvicër, më 29 Dhjetor 1919, i drejtuan Parlamentit Italian në Romë, një protestë telegrafike...

29 Dhjetor 1920, doli numri i parë i gazetës së pa...

Në qytetin e Korçës, me 29 Dhjetor 1920, doli numri i parë i gazetës me katër faqe “Shkrepëtim’e Korçës”, me moton “e paanëshme që...

29 Dhjetor 1924, plagët e betejës shuan Elez Isufin; një jetë...

Atdhetari dhe udhëheqësi i shquar popullor për mbrojtjen e Pavarësisë Kombëtare dhe tërësisë tokësore të Shqipërisë, Elez Isufi, vdiq nga plagët e marra në...

29 Dhjetor 1944, shënohet sot ringritja e ATSH-së

Më 29 Dhjetor1944 u ringrit dhe filloi veprimtarinë e saj Agjensia Telegrafike Shqiptare, institucion qëndror informativ i shtetit shqiptar. Ajo ka ekzistuar që në...

29 Dhjetor 1968, përkujtohet mjeku i shquar Janko Theodhosi

Sot përkujtohet një nga luftëtarët e vjetër për shëndetin dhe jetën e njeriut. Doktor Janko Theodhosi u lind në Korçë, ku mori mësimet e...

29 Dhjetor 1996, rivarrimi i eshtrave të At Gjergj Fishtës

Në Kishën Françeskane të Gjuhadolit në Shkodër, më 29 Dhjetor 1996, u bë rivarrimi i eshtrave të At Gjergj Fishtës. Siç dihet, kleriku dhe...

29 Dhjetor 2006, Elbasani nderon Akademikët A. Buda e A. Popa

Akademikët Aleks Buda dhe Agim Popa, më 29 Dhjetor u shpallën “Qytetarë Nderi” të Elbasanit. Puna e shquar dhe veprimtaria e tyre e gjerë,...

28 Dhjetor 1457, Skënderbeut i jepet titulli Kapiteni i Përgjithshëm i...

Më 28 Dhjetor 1457, Papa Kristi III, i dha Gjergj Kastriot Skënderbeut, titullin e Kapitenit të Përgjithshëm të Selisë së Shenjtë, në luftë kundër...

28 Dhjetor 1925, hyri në fuqi “Marrëveshja Tregëtare Provizore” Shqipëri-Amerikë

Më 28 Dhjetor 1925, hyri në fuqi “Marrëveshja Tregëtare Provizore” në bazën e reciprocitetit dhe principit të kombit më të favorizuar midis Shqipërisë dhe...

28 Dhjetor 1927, lindi piktori Fatmir Haxhiu

Sot përkujtohet përvjetori i lindjes të piktorit Fatmir Haxhiu, “Piktori i Merituar” dhe “Mjeshtër i Madh i Punës”. Ai u lind në Tiranë, më...