Arkivat Përditshëm e premte dhjetor 1st, 2017

1 Dhjetor, dita Ndërkombëtare e Luftës kundër SIDA-s

1 Dhjetori është dita Ndërkombëtare e Luftës kundër SIDA-s, sëmundje e zbuluar 25 vjet më parë. Çdo vit ajo merr afërsisht 2.8-3 milion jetë...

1 Dhjetor 1809, Ali Pasha diplomat dhelpër dhe luftëtar luan

Konsulli francez, pranë Ali Pashë Tepelenës, shkruante në fund të vitit 1809, për bisedimet e zhvilluara në Misolongi ndërmjet Pashajt dhe të dërguarëve britanikë....

1 Dhjetor 1885, lindi studjuesi Eqerem Vlora

Në qytetin e Vlorës më 1 Dhjetor 1885, u lind luftëtari i lirisë, politikani, diplomati, publicisti dhe studjuesi EqeremVlora. Mësimet e para i mori...

1 Dhjetor 1909, u hap Shkolla Normale e Elbasanit

Shkolla Normale e Elbasanit u hap më 1 Dhjetor 1909, në zbatim të detyrave dhe vendimeve të Kongresit Kombëtar të Elbasanit. Ajo u mbajt...

1 Dhjetor 1918, krijimi i Jugosllavisë

Më 1 Dhjetor 1918, u krijua mbretëria Serbo-Kroate-Sllovene, që më vonë u quajt Jugosllavi. Në përbërje të saj, u përfshinë territore të gjera shqiptare...

1 Dhjetor 1928, hyn në fuqi Statuti Themeltar i Mbretërisë Shqiptare

Statuti Themeltar i Mbretërisë Shqiptare, i miratuar nga Asambleja Kushtetuese, hyri në fuqi, më 1 Dhjetor 1928. Ai e shpallte Shqipërinë, Mbretëri Parlamentare. Statuti...

1 Dhjetor 1922, ratifikohet Traktati i Aleancës Difensive

Parlamenti Shqiptar, më 1 Dhjetor 1922, ratifikoi Traktatin e Aleancës Difensive, midis qeverisë Shqiptare dhe Qeverisë Italiane, që shënoi fillimin e robërimit të Shqipërisë...

1 Dhjetori 1927, greva e punëtorëve rrobaqepës në Korçë

Në Dhjetor të vitit 1927, rrobaqepësit e Korçës, të udhëhequr nga “Lidhja e Punëtorëve”, u hodhën në grevë. Ata kërkonin kufizimin e ditës së...

1 Dhjetor 1937, prodhimet shqiptare vlerësohen me “Çmimin e madh” në...

Në Ekspozitën Ndërkombëtare të Parisit, më 1 Dhjetor 1937, duhani dhe cigaret shqiptare, fituan “Çmimin e madh”. Juria e ekspozitës vlerësoi cilësitë e ralla...

1 Dhjetor 1946, hapet Instituti Pedagogjik “Aleksandër Xhuvani”

Vetëm dy vjet pas çlirimit të vendit nga pushtimi nazifashist, më 1 Dhjetor 1946, në Tiranë, u hap Instituti Pedagogjik Dyvjeçar, i quajtur më...

1 Dhjetor 1958, shfaqet opera e parë shqiptare “Mrika”

Në skenën e Teatrit “Migjeni” të Shkodrës, më 1 Dhjetor 1958, u dha premiera e operas “Mrika” e kompozitorit Prenk Jakova. Ajo ishte opera...

1 Dhjetor 1960, mbledhja e Partive Komuniste të 81 shteteve

Në Moskë, më 1 Dhjetor 1960, përfundoi punimet mbledhja e kryetarëve të partive komuniste të 81 vëndeve. Ajo shënoi prishjen e marrëdhënieve të Partisë...

1 Dhjetor 1972, vendosja e marrëdhënieve diplomatike midis Shqipërisë dhe Guinesë...

Midis vëndit tonë dhe Republikës së Guinesë Ekuatoriale, më 1 Dhjetor 1972, u vendosën marrëdhëniet diplomatike dhe konsullore. Referencat: Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare