Arkivat Përditshëm e shtunë dhjetor 2nd, 2017

Shkolla e Vashave 1909-1910

Kjo është një foto e rrallë e Shkollës së Vashave në Korçë, e vitit shkollor 1909-1910.

2 Dhjetor 1431, regjistrimi i tokave shqiptare nga regjimi otoman

Sipas urdhërit të Sulltan Muratit të II, më 1431, filloi regjistrimi i tokave të sanxhakut të Shqipërisë. Dokumenti që ka ardhur deri në ditët...

2 Dhjetor 1919, serbët hapin në Dibër zyrën e qeverisë së...

Më 2 Dhjetor 1919, autoritetet pushtuese serbe, hapën në qytetin e Dibrës, “Zyrën e qeverisë së Esat Pashë Toptanit”. Sikurse shkruan Aqif Pasha, atje...

2 Dhjetor 1924, lindi pedagogu Eshref Pumo

Në Tiranë, më 2 Dhjetor 1924, u lind gjeologu dhe pedagogu i shquar Eshref Pumo. U diplomua në Akademine e Minierave të Krakovit në...

2 Dhjetor 1937, Dhimitër Toskanini kompozon dhe luan për mërgimtarët e...

Tenori dhe kompozitori i shquar Dhimitër Toskanini, më 2 Dhjetor 1937, kompozoi dhe luajti për mërgimtarët tanë në Bukuresht, muzikën e himnit të ri...

2 Dhjetor 1937, marrëdhënie diplomatike midis Ahmet Zogut dhe Bashkimit Sovjetik

I dërguari i jashtëzakonshëm dhe Ministri Fuqiplotë i Bashkimit Sovjetik, më 2 Dhjetor 1937, i paraqiti letrat kredenciale mbretit Zog I, duke vendosur kështu...

2 Dhjetor 1941, Greqia pushton Gjirokastrën

Repartet e ushtrisë greke, duke ndjekur forcat italiane që kishin sulmuar Greqinë, më 2 Dhjetor 1941, pushtuan qytetin e Gjirokastrës.Referencat: Thimi Çollaku / Kalendari i...

2 Dhjetor 1942, u krijua çeta partizane

Në Kuçovë, më 2 Dhjetor 1942, u krijua çeta partizane, një nga formacionet e para partizane në vendin tonë.Referencat: Thimi Çollaku / Kalendari i botës...

2 Dhjetor 1944, lindi i pari president i Kosovës Ibrahim Rugova

Në Cerrë të komunës së Istogut në Kosovë, më 2 Dhjetor 1944, u lind shkrimtari, studiuesi dhe politikani i shquar kosovar Ibrahim Rugova, presidenti...

2 Dhjetor 1945, u zhvilluan zgjedhjet për në Asamblenë Kushtetuese

Më 2 Dhjetor 1945, në Shqipëri u zhvilluan zgjedhjet për në Asamblenë Kushtetuese. Në të, nuk u pranuan të merrnin pjesë organizatat e Legalitetit...

2 Dhjetor 1973, shfaqt baleti kombëtar Halili dhe Hajrija

Më 2 Dhjetor 1973, Trupa e Teatrit të Operas dhe Baletit, dha për të 150-tën herë shfaqjen e baletit kombëtar “Halili dhe Hajrija”. Shtypi...

2 Dhjetor 1972, u dha premiera e filmit “Një telegram e...

Në ekranin e Televizionit Shqiptar, më 2 Dhjetor 1972, u dha premiera e filmit “Një telegram e një këngë” me skenar të Kiço Blushit...

2 Dhjetor 1992, marrëdhëniet diplomatike Shqipëri-Arabi Saudite

Marrëdhëniet diplomatike nëpërmjet Republikës së Shqipërisë dhe Mbretërisë së Arabisë Saudite u vendosën, më 2 Dhjetor të vitit 1992.Referencat: Thimi Çollaku / Kalendari i botës...