Arkivat Përditshëm e shtunë dhjetor 9th, 2017

9 Dhjetor 1190, krijimi i Shtetit të Arbërit

Ardhja në fuqi e Progonit, në Dhjetor të vitit 1190, është konsideruar si data e krijimit të Principatës apo Shtetit të Arbërit. Progoni ishte...

9 Dhjetor 1910, Komiteti i Studentëve Shqiptarë protestë kundër politikës shkombëtarizuese...

Komiteti i Studentëve Shqiptarë, në Dhjetor të vitit 1910, i adresoi një protest qeverive të Fuqive të Mëdha, kundër politikës shkombëtarizuese të turqve të...

9 Dhjetor 1919, ShBA, Anglia e Franca njohin shtetin shqiptar por...

Në Prememorien e miratuar, më 9 Dhjetor të vitit 1919 thuhet se qeveritë e SHBA, të Anglisë dhe të Francës, shfaqën dëshirën e tyre...

9 Dhjetor 1936, u shua Hajdar Blloshmi, përkthyes i Sulltanit e...

Në Dhjetor të vitit 1936, u nda nga jeta Hajdar Blloshmi. U diplomua për gjuhë frënge në Stamboll. Për një kohë, shërbeu si përkthyes...

9 Dhjetor 1936, Tefta Tashko gjallëron jetën artistike të Shqipërisë

Në sallën “Esperia” të Durrësit, këngëtarja e shquar Tefta Tashko dha më 9 Dhjetor 1936, koncertin recital për artdashësit durrësakë. Shtypi i kohës shkruan...

9 Dhjetor 1944, mes 101 martirësh Xhafer Kodra ekzekutohet në Mathauzen

Në kampin nazist të shfarosjes në Mathauzen të Austrisë, më  9 Dhjetor 1944, u ekzekutua luftëtari antifashist Xhafer Kodra. Ai, ashtu si 101 shqiptarët...

9 Dhjetor 1979, premiera e filmit “Me hapin e shokëve”

Filmi televiziv “Me hapin e shokëve”, është shfaqur për herë të parë në ekranin e vogël, më 9 Dhjetor 1979. Autor i skenarit ishte...

9 Dhjetor 1993, bashkëpunim me Slloveninë në kulturë, arsim dhe shkencë

Më 9 Dhjetor 1993, midis Qeverisë së Republikës së Shqipërisë dhe Qeverisë së Republikës së Sllovenisë, u përfundua marrëveshja mbi bashkëpunimin në fushat e...