Arkiva Mujore janar 2018

31 Janar 1862, lindi Zef De Rada, biri i Arbëreshit të...

Më 31 Janar 1862, lindi Zef De Rada, i biri i poetit të shquar Arbëresh Jeronim De Radës. Përmendet për gramatikën e gjuhës shqipe...

31 Janar 1911, u botua nga shtypi perëndimor memorandumi “Kërkimet e...

Në numrin e 31 Janarit 1911, gazeta “Shqypeja e Shqypnisë” që dilte në Sofje, botoi memorandumin me titull “Kërkimet e Shqyptarëve”,  të firmosur nga...

31 Janar 1920, u miratua “Statuti i Lushnjës” ose Kushtetuta e...

“Bazat e Kanunores së Këshillit të Lartë”, apo “Statuti i Lushnjës” përfaqëson kushtetutën e parë të Shtetit Shqiptar, të miratuar më 31 Janar 1920,...

31 Janar 1925, u shpall Republika Shqiptare dhe Zogu President

Pas shtypjes së Revolucionit të Qershorit, deputetët që kishin mbetur nga Asambleja Kushtetuese, u mblodhën në Tiranë, më 31 Janar 1925, e shpallën Shqipërinë...

31 Janar 1924, doli numri i parë i revistës “Reforma”

Më 31 Janar 1924, doli numri i parë i revistës “Reforma”, organ i lidhjes së mësuesve në Tiranë. Përkrahu zhvillimin e arsimit kombëtar dhe...

31 Janar 1933, u shua Milto Tutulani, jurist e Ministër Drejtësie

Më 31 Janar 1933, vdiq në Itali juristi Milto Tutulani, ish Ministër i Drejtësisë në Kabinetin e Zogut, të formuar në  fund të Shtatorit...

31 Janar 1937, përfunduan zgjedhjet parlamentare

Më 31 Janar 1937, përfunduan zgjedhjet parlamentare, ku fitoi lista e kandidatëve të propozuar prej qeverisë. Votimi i parë u krye më 21 Dhjetor...

31 Janar 1980, u vendosën marrëdhënie diplomatike me Ekuadorin

Më 31 Janar 1980, midis vendit tonë dhe Republikës se Ekuadorit, u vendosën marrëdhëniet diplomatike e konsullore.Referencat: Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare

31 Janar 1993, u përfundua Konventa Konsullore me Greqinë

Në Athinë ndërmjet Republikës së Shqipërisë dhe asaj të Greqisë, më  31 Janar 1993, u përfundua Konventa Konsullore. Mbi këtë bazë u kryen të...

30 Janar 1550, lindi Gjergj Basta, ushtarak austriak me prejardhje shqiptare

Më 30 Janar të vitit 1550, u lind Gjergj Basta, ushtarak austriak me prejardhje shqiptare. Si gjeneral dhe komisar i kavalerisë ka marrë pjesë...

30 Janar 1811, ikonografi Gjergj Çetiri zbukuron kishën e Shën Pjetrit

Ikonografi i shquar shqiptar Gjergj Çetiri i dytë, më 30 Janar 1811, përfundoi zbukurimin e kishës së Shën Pjetrit në katundin Zhymë të Myzeqesë,...

30 Janar 1880, u shua Zef Jubani, ideolog i Rilindjes Kombëtare

Më 30 Janar 1880, vdiq Zef Jubani, veprimtar dhe ideolog i njohur i Rilindjes Kombëtare. Lindi në Shkodër në vitin 1818. Studimet e mesme...

30 Janar 1926, lindi kompozitori Tish Daija

Në një familje artizanësh të dëgjuar por edhe muzikantësh të apasionuar, më 30 Janar 1926, lindi Tish Daija, kompozitori dhe veprimtari me fizionomi thellësisht...

30 Janar 1931, marrëveshje me Austrinë për heqjen e vizave

Më 30 Janar 1931, u nënshkrua “Marrëveshja Shqiptaro- Austriake, për suprimimin e ndërsjelltë të detyrimit të vizave të pasaportave të shtetasve respektive”. Referencat: Thimi Çollaku /...

30 Janar 1934, nënshkruhet Pakti Ballkanik mes Turqisë, Rumanisë dhe Jugosllavisë

Më 30 Janar 1934, u nënshkrua Pakti Ballkanik midis Turqisë, Rumanisë dhe Jugosllavisë. Referencat: Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare

30 Janar 1944, lindi Jani Gusho, agronom dhe gazetar

Më 30 Janar 1944, në Fier u lind agronomi dhe gazetari Jani Gusho. Shkollën shtatëvjeçare e kreu në vendlindje. Më pas vazhdoi teknikumin bujqësor...

29 Janar 1622, Pjetër Budi i dhuron Vatikanit Doktrinën e Krishterë

Në Janar të vitit 1622, kleriku dhe shkrimtari i letërsisë së vjetër shqipe Pjetër Budi, i dhuroi Bibliotekës së Vatikanit, librin e tij “Doktrina...

29 Janar 1888, u shua piktori Eduart Lir

Më 29 Janar 1888, u nda nga bota e artit, piktori dhe grafisti anglez Eduart Lir, i cili në vitin 1848, ishte në vendin...

29 Janar 1899, Kuvendi i Pejës miratoi rezolutën me 11 pika

Më 29 Janar 1899, Kuvendi i Pejës miratoi një rezolutë me njëmbëdhjetë pika, si dhe “Aktin e besës” që përmbante 12 pika. Po atë...

29 Janar 1913, Qeveria e Vlorës vendos të mbrohet Janina me...

Këshilli i Ministrave në Vlorë, i mbledhur, më 29 Janar 1913, mori vendim të mbrohej më çdo kusht Janina nga aneksimi i shovinistëve grekë...