Arkivat Përditshëm e premte janar 5th, 2018

Një shkrim nga Z. Frederik Stamati: Objektet e Muzeut Historik Kombëtar,...

Në vitin 1980 Laboratorit të Konservimit dhe Arkeometrisë, pranë Institutit të Kulturës Popullore iu vu detyrë trajtimi konservues i objekteve që do të ekspozoheshin...

5 Janar 1555 u botua i pari libër shqip “Meshari”

Më 5 Janar 1555, doli në dritë i pari libër i shtypur në gjuhën shqipe, “Meshari” i Gjon Buzukut. Kopja e vetme që ruhet...

5 Janar 1924, del gazeta “Dajti”

Në Tiranë, më 5 Janar 1924, doli numri i parë i gazetës së përjavëshme, politike, ekonomike dhe letrare “Dajti”. Ajo mbështeti programin e shoqërisë...

5 Janar 1880, luftë e madhe e vullnetarëve shqiptarë në mbrojtje...

Lufta për mbrojtjen e krahinave shqiptare të Plavës e Gucisë nga aneksimi prej Malit të Zi, vazhdoi dy vjet. Beteja vendimtare midis vullnetarëve shqiptarë...

5 Janar 1936, greva e punëtorëve të vajgurit Kuçovë-Vlorë

Më shumë se 600 punëtorë që punonin për ngritjen e depove të vajgursjellësit Kuçovë-Vlorë, më 5 Janar 1936, u ngritën në një grevë për...

5 Janar 1939, u lind Pirro Milkani

Në Korçë, më 5 Janar 1939, u lind operatori, regjizori i filmave dokumentarë dhe artistik, Artisti i Popullit Pirro Milkani. U diplomua në Pragë...

5 Janar 1951, vdiq kleriku Ndoc Nikaj

Më 5 Janar 1951, vdiq kleriku, gazetari, shkrimtari dhe botuesi Ndoc Nikaj. Lindi në Shkodër në vitin 1863. Libri i parë që ka dalë...

5 Janar 1981, u ekzekutua koncerti “Brandenburgas”

Më 5 Janar 1981, në Teatrin e Operas dhe Baletit në Tiranë u ekzekutua koncerti “Brandenburgas” për dy flauta, violin dhe orkestër harqesh të...

5 Janar 1991, përkujtohet At Gjergj Fishta

Pas afro gjysëm shekulli harrese, më 5 Janar 1991, në Shkodër, për herë të parë u organizua një veprimtari përkujtimore kushtuar At Gjergj Fishtës,...

5 Janar 1994, Shqipëria aderon në “Konventën mbi diversitetin biologjik”

Më 5 Janar 1994, vendi ynë aderoi në “Konventën mbi diversitetin biologjik”, e përfunduar në Rio de Zhanero në vitin 1992.Referencat: Thimi Çollaku / Kalendari...