Arkivat Përditshëm e martë janar 9th, 2018

1912 : Intervista e rrallë e Ismail Qemalit në gazetën franceze...

Nga Aurenc Bebja* Ismail Qemali ka dhënë një intervistë të shkurtër, por me vlerë, për gazetën prestigjioze franceze “Le Figaro”, botuar në numrin e saj...

Kush ishin Balshajt?

Balshajt ishin familje e madhe feudale e Shqipërisë së Veriut. Sundoi prej 1360 deri më 1421 në principatën e Shkodrës, në të cilën arriti...

9 Janar 1872, “Shqiptarja” vepra më e arrirë e piktorit...

Sikurse njofton historiani i artit francez Zhan Romas, më 9 Janar 1872, një nga penelet më të talentuara të arteve të bukura të Francës...

9 Janar 1887, u themelua në Bukuresht shoqëria “Drita”

Më 9 Janar 1887, Nikolla Naço, themeloi në Bukuresht shoqërinë “Drita” dhe me subvencionet që mori nga qeveria rumune filloi botimin e gazetës “Shqiptari”....

9 Janar 1938, marrëveshje tregëtare me Rumaninë

Në Shkodër, më 9 Janar 1957, u nënshkrua Marrëveshja tregëtare dhe e pagesave midis Shqipërisë dhe Rumanisë. Në bazë të saj Shqipëria eksportonte në...

9 Janar 1957, “Sukses në jetë” u shfaq në Teatrin Popullor

Në skenën e Teatrit Popullor, më 9 Janar 1957, u dha pjesa “Sukses në jetë”. Kjo shfaqje tërhoqi vëmendjen e publikut të kryeqytetit. Falë...

9 Janar 1968, u shfaq në Durrës opera “Bijtë e Skënderbeut”

Më 9 Janar 1968, amatorët e shtëpisë së kulturës “Aleksandër Moisiu” në Durres arritën një sukses të lavdërueshëm në veprimtarinë e tyre krijuese. Para...

9 Janar 1976, u shua në New Jork Major Abaz Kupi

Në Nju Jork të Shteteve të Bashkuara, më 9 Janar 1976, vdiq ushtaraku dhe politikani Abaz Kupi. Shërbeu si komandant i xhandarmërisë në Krujë...

9 Janar 1989, u shua poeti Vorea Ujko

Më 9 Janar 1989, u nda nga bota e letrave shqip një ndër poetët më në zë të poezisë bashkëkohore, Vorea Ujko, pseudonimi letrar...

9 Janar 1997, Kuvendi i Kosovës themeloi çmimin Jusuf Gërvalla në...

Më 9 Janar 1997, Komisioni i informimit i Kuvendit të Kosovës, vendosi themelimin e çmimit “Jusuf Gërvalla” që u jepet institucioneve të informimit dhe...

9 Janar 2001, eklipsi i parë hënor i mijëvjeçarit

Më 9 Janar 2001 ndodhi eklipsi i parë i Hënës në mijëvjecarin e ri. Ai zgjati më shumë se tre orë dhe u pa...

9 Janar, Skënderbeu fton princat në një Besëlidhje të re në...

640 vjet të shkuara, pas betejash të ashpra, Sulltani, për të tretën herë u detyrua të tërheqë ushtritë e veta nga trojet shqiptare. Për...